- En planlagt mordaksjon

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Mattilsynet mener katteholdet på Omrestranda må opphøre.

DEL

Vinteren vil bli for tøff. Katteeier Agnar Melberg raser mot beslutningen og kaller vedtaket en mordaksjon.

- Jeg har rundt 30 katter. Ingen av dem vil lide gjennom vinteren. Det kan jeg garantere, sier Melberg som viser til kuldevinteren 2005/06.

- Ikke en av kattene led på grunn av kulden. Jeg tar ansvar for kattene mine og føler et sterkt ansvar for dem. Kommunen farer med løgn, mener Melberg som sterkt imøtegår kommunens påstand overfor Mattilsynet om at flere katter frøs i hjel forrige vinter.

- Dette har jeg tatt opp med kommunen tidligere. Likevel påstår de at katter har frosset i hjel. Dette mistenker jeg er et bestillingsverk fra kommunen, sier melberg.

To av kattene har vært i Melbergs eie i 15 år. I følge katteeieren er den ene av kattene sterilisert.

- 8-10 av kattene har fulgt meg hit til friområdet på Omre, der jeg har laget hus av naturprodukt til dem. Det gjorde jeg i 2005. Her har de det godt, og her har de levd ute hele livet. Derfor er det ingen fare for at de skal fryse i hjel, presiserer Melberg.

Han tror backingen fra hytteeierne i området, har hjulpet kommunen til det vedtaket som nå er fattet.

- Jeg frykter at kommunen nå river ned det jeg har bygget opp. Noe annet ord enn overgrep, kan jeg ikke finne, sier han.

Men veterinær Rolf-Arne Karlsen er ikke i tvil om at kattene vil lide gjennom en kald vinter.

- Særlig de yngste kattene vil ha det vondt. En katteeier skal behandle kattene med langt mer enn fôring. De skal ha omsorg, de skal steriliseres, få vaksiner og behandles mot parasitter. I tillegg må katter merkes. Det gjelder for øvrig alle katter uansett hvor de bor, sier Karlsen.

I følge kommunen ble kattebestanden redusert fra 30-40 katter til 10 i løpet av forrige vinter. De antar at kattene som er borte har frosset i hjel.

- Vårt ansvar er å se til at katter blir spart for lidelser. En ny kald vinter oppfatter vi som et overgrep mot kattene. Å ha katt innebærer langt flere forpliktelser. Og sørger vi ikke for å gi katter denne omsorgen, ender de opp som villkatter. De er ikke en del av den norske faunaen, sier Karlsen.

- Derfor må vi bli flinkere til å ansvarliggjøre de som opprettholder en villkattbestand. I dette tilfellet er kattene på kommunens eiendom, og dermed blir det kommunens ansvar å ta affære. Akkurat som et gatekjøkken eller en bensinstasjon for et katteproblem på grunn av dårlige avfallsrutiner, sier Karlsen.

- Jeg trodde jeg fikk kommunens forståelse for at dette ikke var forvilla katter, men jeg har tydeligvis ikke nådd fram. Dette var sjokkerende for meg, avslutter Melberg.

Han reagerer også med vantro på at det var ØP som brakte ham nyheten om at kattene skulle avlives.

- Det synes jeg er ganske skremmende, avslutter han.

Artikkeltags