En svært personlig gave

Vakker gave: Hedrum kirke har alltid betydd mye for Bjarne Moe. Nå har han og kona Ingeborg gitt en stor gave. Fra venstre: Karin Anita Berge, DnB, Bjarne og Ingeborg Moe, og Audun Seierstad og Bjørg Aambø Østby fra Hedrum menighetsråd. Foto: Bjørn-Tore Sandbrekkene

Vakker gave: Hedrum kirke har alltid betydd mye for Bjarne Moe. Nå har han og kona Ingeborg gitt en stor gave. Fra venstre: Karin Anita Berge, DnB, Bjarne og Ingeborg Moe, og Audun Seierstad og Bjørg Aambø Østby fra Hedrum menighetsråd. Foto: Bjørn-Tore Sandbrekkene

Artikkelen er over 3 år gammel

Gaven skulle vært gitt til 950 års jubileet i 2010, men teknisk tull gjorde det vanskelig. Fredag kunne en rørt giver endelig konstatere av det han ønsket mest av alt var gjort.

DEL

– Man føler seg knyttet til der man er født. Og Hedrum kirke vil alltid være en del av meg, forteller Bjarne Moe.

Moe er født og oppvokst på Hagtvedt i Hedrum. Rett etter krigen flyttet han som ung mann ut, og gjorde karriere i militæret. Samtidigig har han 40 år bak seg som leder i politiet.

Hedrum kirke har alltid vært viktig, og nå ville han, sammen med kona Ingeborg, gi en svært personlig gave til kirken som var så viktig for han i hans barndom.

Historisk og vakker

– Denne kirken er fantastisk, og den symboliserer selve Kristen-Norge, sier Bjarne Moe.

– Kirken har en rød tråd fra Olav den hellige og fram til i dag. Den er vakker og har en utrolig historie. Den er bygd av ekte norsk fjell, og det er kloke mennesker som har tatt vare på den opp gjennom historien, sier han.

Ventet i seks år

Alt i 2009 tok ekteparet Moe, som nå bor i Oslo, kontakt med menighetsrådet i kirken og fortalte at de ønsket å gi en gave til jubileet.

– Den gang rotet det hele seg til. Måten gaven skulle gis på ble nok for vanskelig å håndtere for menighetsrådet, og dermed måtte det hele vente. Nå er vi glade for at vi endelig har kommet i mål med det vi ønsket sier Ingeborg og Bjarne Moe.

I banken til evig tid

Gaven, som er på én million kroner, er en såkalt «båndlagt gave».

Det vil si at pengene, som vil tilhørere menighetsrådet, skal stå urørt i banken til evig tid, mens de årlige rentene kan brukes av menigheten til kirkens grunnidé.

Det er DnB i Larvik som håndterer beløpet.

– Det vil gjøre menigheten i kirken formuende for bestandig, og forhåpentligvis vil pengene de kan ta ut komme godt med til gode tiltak, sier Bjarne Moen.

Betingelser

Ekteparet Moe har satt flere betingelser som følger gaven.

– Dette er ikke vanskelige betingelser. Vi vil at pengene skal bukes til kristelige formål, og spesielt rettet mot unge, sier de to.

Velkommen gave

Audun Seierstad og Bjørg Aambø Østby, henholdsvis leder og nestleder i Hedrum menighetsråd, mottok gaven i DnBs lokaler fredag ettermiddag.

– Dette er en fantastisk gave. Slikt har vi aldri opplevd tidligere, sier de to.

– At noen vil gi en slik gave til menigheten er veldig flott, og det gir muligheter til å gjøre ting vi ellers ikke kunne gjort. Betingelsene som er satt opp er tydelige og greie, og ikke vanskelige å forholde seg til, sier de.

Bjarne Moe understreker til slutt at gaven er til menigheten i kirken.

– I en kirke jeg virkelig er glad i. Nå må jeg hjem og la det synke inn at jeg endelig har fått gitt gaven, sier han.

Artikkeltags