- Endelig er hun så nær hjemme som mulig! Stråler en fornøyd James Ronald Archer etter at skuta «Nanna», eller «Jærbuen II», som den heter nå, har ankommet Skottebrygga. 109 år etter at den ble bygget på Tollerodden for grosserer Wilhelm Wolf i Christiania, er den tilbake der den ble laget. Begeistringen er stor, for det er nemlig ikke hver dag en vaskekte Colin Archer-skute ankommer hjembyen Larvik. Og som om ikke det er nok: Larvik Museum, i samarbeid med Foreningen Larvik Sjøfartsmuseum, jobber nå med å få skuta til å bli i Larvik på permanent basis.

Selv om skuta i dag ser meget yngre ut enn sine 109 år, har den ikke alltid vært i så god stand. Skutas nåværende eiere har gjort en fremragende jobb med å restaurere den i Archers ånd, slik at den i dag er en ren fryd for øyet.

- Dette er et usedvanlig vakkert eksemplar, skryter James Ronald Archer av den nyankomne farkosten, som nå forhåpentligvis skal få sitt faste hvilested i Larvik.

I anledningen Colin Archers 175 års dag kunne Stiftelsen Tollerodden stille opp med et program som gikk ut over «Nanna»s hjemkomst. Hensikten med gårsdagens begivenhet var å vise frem Colin Archers allsidighet og hans betydning for Larvik. Hans mange virkeområder ble portrettert på kreativt vis; larviksmannen med skotske aner hadde nemlig mer enn bare båtbygging på timeplanen.

- Colin Archer er blitt beskrevet som en rolig og avbalansert mann, men det må ha bobla litt i blodet hans, så mye som han utrettet, mener ordfører Øyvind Riise Jenssen.

Archer var nemlig ordfører i Larvik i to år, og følgelig var det på sin plass med en hilsen fra Jenssen under gårsdagens markering.

- Jeg håper denne dagen vil by på noe lærerikt for alle, sa han i sin tale.

Alt i alt var det en historisk opplevelse for dem som hadde funnet veien til Tollerodden i går. Eier av båten, tyske Uwe Griem, har selv tatt initiativet til å få Archerskuta hjem til dens fødeby, og oppsummerte det hele på flytende norsk, tross sin tyske opprinnelse.

- Det er noe magisk ved disse båtene, noe spesielt, uttalte han til de påhørende.

- Jeg vil jo ikke selge båten til hvem som helst, men Larvik er en by som er nødt til å få sin egen, originale Colin Archer-skute.