Statsminister Erna Solberg (H) ber 23 norske kommuner og byer om å innføre tiltak i kampen mot radikalisering av ungdom.

Statsministerens kontor tar direkte kontakt med de 23 byene og kommunene i kjølvannet av Politiets sikkerhetstjenestes (PST) advarsler om manglende beredskap eller forebyggende aktivitet flere steder, melder Aftenposten.

– Den økende radikaliseringen til ekstrem islamisme og det økende antall nordmenn som blir fremmedkrigere, er en av de største utfordringene vi står foran, sier statsministeren.

Ansvar

Listen på 23 byer og kommuner fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør er satt sammen etter innspill fra blant andre PST. Forebyggingen må skje raskere, og det må skje der folk bor, mener Solberg. Noen av kommunene har allerede tatt grep, men i brevet til ordførerne tydeliggjør Solberg kommunenes ansvar for å forhindre radikalisering.

De som får brevet, er Tromsø, Harstad, Bodø, Trondheim, Ålesund, Bergen, Stavanger, Sandnes, Kristiansand, Skien, Porsgrunn, Larvik, Tønsberg, Fredrikstad, Halden, Sarpsborg, Moss, Drammen, Skedsmo, Hønefoss, Gjøvik, Hamar og Lillehammer.

Ifølge Aftenposten kommer oppfordringen etter at PST tidligere i år varslet regjeringen om at radikalisering av ungdom til ytterliggående islamisme skjer praktisk talt i hele Norge, ikke bare på Østlandet.

Mange indikasjoner

Bergens Tidende skriver lørdag at minst halvparten av landets 27 politidistrikter har indikasjoner på at personer har reist til borgerkrigen i Syria. Lokale PST-sjefer i 15 politidistrikter over hele landet opplyser at de med sikkerhet vet om personer som har reist til konfliktområdet, eller at de har sterke indikasjoner på dette.

PST kjenner til rundt 60 personer som har reist til Syria og Irak, og mener å vite at rundt ti av disse er drept. PST frykter at mange av dem vil komme radikalisert og våpentrente tilbake og utgjøre en betydelig sikkerhetsrisiko i mange år fremover.

Foreløpig er det imidlertid lav risiko for terror fra hjemvendte Syria-farere, slår forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) fast i en kronikk på CNNs nettsider denne uka. Men han legger til at dette kan endre seg raskt.

Også i PST fastslås det at få av dem som reiser, faktisk kommer tilbake.

– Slik situasjonen er nå, er det nesten ingen av dem som reiser ut, som kommer tilbake til Norge de siste månedene. Vi har en situasjon nå der flere av dem som reiser til Syria, er blitt drept. Slik det ser ut nå, så er det mange som overlever, som heller ikke kommer tilbake, sa seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB fredag. (©NTB)