Gå til sidens hovedinnhold

Et terapialternativ for dem som synes samtale er vanskelig

Artikkelen er over 7 år gammel

Hester reagerer instinktivt på følelser som sinne, frykt og usikkerhet. Det bruker psykolog Siv Grethe Johansen i sin nye psykoterapi der hesten spiller en sentral rolle.

Følelser via hest

For mange kan det være vanskelig å snakke om sine psykiske problemer. Det kan fort bli tunge timer i stolen. Flere sliter med å gjennomføre timene hos psykologen, og de blir ikke bedre.

Hesten gir tydelige svar

Gjennom forskning til sin kommende doktorgrad har Siv Grethe Johansen funnet ut at en hest kan være løsningen for dem som sliter med å få resultater med tradisjonell terapi.

– Mange har positive opplevelser med dyr fra oppveksten, noe som gjør det lettere å gjennomføre timen. I tillegg er vi ute og gjør noe i frisk luft, og samhandlingen med det store dyret kan føre til mye latter. Da kan det også være lettere å snakke om de tunge tingene, sier psykologen.

Klientene hennes sliter ofte med dårlig selvtillit, kan ha vanskelig for å sette grenser, eller noen kan ha aggresjonsproblemer. Utfordringer du fort blir konfrontert med i møte med en hest.

– Hester er byttedyr og svært sensitive for andres følelser og intensjoner. Dersom du ikke er tydelig og bestemt, vil ikke hesten samarbeide. Er du sint, vil hesten vike unna. Den gir deg et umiddelbart svar på dine egne handlinger og følelser, sier Johansen.

I terapien øver klientene blant annet på å være tydelige og sensitive i sin kommunikasjon. Gjennom øvelser med hesten lærer de å sette grenser for seg selv og andre.

Gir god øvelse

Ute på ridebanen har den store kaldblodshesten Maja opp- daget haugen med høy og gulrøtter, og hun setter alle sine 500 kilo i full fart mot målet. Men mellom henne og maten står Johansen.

– Du må være bestemt og fortelle hesten hvem som er sjefen med et tydelig kroppsspråk, sier hun og setter armene i været, mens hun går målrettet mot hesten som skvetter unna. En øvelse som har vist seg ikke å være like lett for psykologens klienter.

– De aller fleste må øve mye for å få det til, og de blir konfrontert med mange av de samme problemene de møter i hverdagen. Men da blir det også lettere å snakke om dem i samhandling med hesten, og man får øvelse i hvordan man skal takle dem. Noe som ofte mangler i vanlig samtaleterapi, forklarer Johansen.

Håper på NAV-samarbeid

Tilbudet er unikt, og Johansen tilbyr timer i staller i Sandefjord, Larvik og Tønsberg. Hun ønsker å nå personer fra alle samfunnslag og har et tilbud til NAV, slik at hun kan hjelpe også dem som ikke har de samme ressursene.

– Forskning viser at bruk av hest i psykoterapi fungerer. Et godt alternativ som NAV kan gi til de klientene som ikke lykkes med tradisjonell terapi. Det vil samfunnet kunne tjene mye på, sier hun.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.