Gå til sidens hovedinnhold

Ettersøkt terrorist var bosatt i Larvik - var frikjent for drap

Artikkelen er over 8 år gammel

Nordmannen (23) som var med Westgate-terroren, er tidligere frikjent for et brutalt drap.

Den 23 år gamle mannen som kenyansk politi mener deltok i terrorangrepet i et kjøpesenter i Nairobi i september, ble i fjor frikjent for et brutalt drap i Somalia..

Nordmannen, som er av somalisk opprinnelse og kom til til Norge som flyktning, var i mange år bosatt i Larvik før han reiste tilbake til Mogadishu, ble sammen med et medlem av terrorgruppa al-Shabaab arrestert i Somalias hovedstad i fjor, tiltalt for et brutalt drap, skriver Dagbladet.

Ble frikjent

Al-Shabaab-medlemmet ble dømt til døden mens nordmannen ble frikjent. 23-åringen nektet ethvert kjennskap til drapet, skriver avisen.

Militærdomstolen begrunnet frifinnelsen av den norske statsborgeren med at det ikke fantes bevis som knyttet ham dirkete til drapet.

Både kenyansk og norsk politi er ifølge Dagbladet sikre på at 23-åringen hadde en aktiv rolle da terrorister angrep kjøpesenteret Westgate i Nairobi 21. september. 67 uskyldige mennesker ble drept og nettopp al-Shabaab tok på seg ansvaret for terroraksjonen.

Har hatt god kjennskap til mannens aktiviteter

Politiets sikkerhetstjeneste bekreftet i helgen at en navngitt norsk statsborger med somalisk bakgrunn kan ha vært involvert i terroraksjonen. PST-etterforskere er nå i Kenya for å bistå i etterforskningen.

Norsk politi har ifølge Dagbladet hatt god kjennskap til 23-åringens aktiviteter i Norge. Han skal ha operert med flere forskjellige identiteter.

Det er uklart hvilken forbindelse det er mellom 23-åringen som bodde i Larvik og den ettersøkte bombemakeren Ikrimah al-Muhajir, utover det at begge har tilknytning til Norge. Det skal ikke være kommet fram konkrete forhold som knytter de to mennene direkte til hverandre.

Uklart hva som har skjedd

Ifølge avisen er det uklart hvor 23-åringen har oppholdt seg etter at han hadde sittet varetektsfengslet i Mogadishu i flere måneder.

Hverken norsk eller kenyansk sikkerhetspoliti er sikre på skjebnen til 23-åringen som i flere år var bosatt i Larvik. Han kan være en av fire terrorister som ble funnet forbrent til det ugjenkjennelige inne i kjøpesenteret Westgate, men han kan også være blant terroristene som klarte å rømme, skriver Dagbladet.