– De skulle fått fjerne det selv, fastslår gårdeier Trygve Bøe. Nå installerer han kameraovervåking for å prøve å stagge taggingen. Gårdeierne står maktesløse mot hærverket.

Vegger, vinduer, skilt, søppelkasser, murer - taggerne slår til mot alle forlokkende flater i bybildet. Private gårdeierne fortviler over forsøplingen, som de selv må betale i dyre dommer for å fjerne, bare for å få eiendommene sine tilgriset igjen.

– Det er et kjempeproblem, fastslår Trygve Bøe, en av gårdeierne som ble offer for taggingen sist helg.

Det er langt fra første gangen. Byggene hans blir til stadighet tagget ned. Regningen tar han selv, bare for å få eiendommene sprayet ned igjen og igjen. Nå vil Bøe investere 400.000 kroner i overvåking av eiendommene sine i et forsøk på å stoppe taggingen. Han håper de som står bak hærverket blir tatt og får en streng reaksjon.

– Jeg håper de ikke bare får samfunnstjeneste, fastslår han, og viser til kostnadene og heftelsene privat gårdeiere har med denne type hærverk.

I baggården i Torggata 8, på bakveggene til kommunens kontorer i Feyersgate, er veggene tilgriset av tagging. Flere ganger er det malt over taggingen, men resultatet blir lite pent. Nå må vedlikeholdssjef for næringseiendommene til Albert Bøe AS, Fredrik Solvang, i gang med en ny runde.

– Når det blir så ille som nå, må vi ta grep. Vi må gjøre det for at det skal se pent ut for bybildet, men det er egentlig helt bortkastet. Etter 14 dager er det tagget her igjen, forteller han.

En gang i måneden maler han over veggene ned til garasjeanlegget i Torvparken. Han kunne vært der oftere.

– Det er fortvilende. Der er det fine hvite vegger som skal se delikat ut. Det er dyr maling. Bruker jeg billig maling, må jeg male tre-fire strøk. Det går med tid og penger, understreker Solvang, som ikke rekker over alt hærverket.

I helga ble det tagget «Free the World» på aluminiumsfasaden på bygget i Feyersgate mot politistasjonen. Taggingen er umulig å få bort. Fra før er det forsøkt å vaske bort spraymalingen fra veggen, men signaturen står fortsatt igjen.

– Jeg får det egentlig ikke av. Det er bare å bytte plater, påpeker han.

Det er en meget dyr affære.

Inngangspartiet til Amfi kjøpesenter ble også offer for 30-åringen med sprayboksene sist helg,

– Det ble tagget på både stein, fasade og glass, men heldigvis ikke den nye fasaden, opplyser driftsleder på kjøpesentret, Finn Folkman.

Da taggingen ble fjernet denne uka, forsvant også malingen under.

– Det blir en kostnad, bekrefter han.

Bygget blir tagget på fra tid til annen. I helga var de en av flere gårdeiere i sentrum som opplevde hærverket.

– Det er veldig opp og ned, men nå har det vært stille en periode, forteller han.

Taggingen må fjernes med spesialkjemikalier og et eget firma må hyres inn for å få det bort.