Får høre om massegrav i Stavern

Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel
DEL

Forsker ved Falstadsenteret, Marianne Neerland Soleim, skal orientere den russiske presidenten Dmitrij Medvedev om det hun beskriver som makaber norsk gravskjending.

- Fjerningen og vanskjøttelsen av minnesmerkene etter de sovjetiske krigsfangene har bidratt til å fjerne denne delen av historien fra vår nasjonale hukommelse, sier post.doc ved NTNU og forsker ved Falstadsenteret, Marianne Neerland Soleim til Dagbladet i dag.

Av de 13 700 som døde under krigen har inntil nå bare 2700 av ofrene blitt identifisert. Soleim leder nå arbeidet med å få identifisert flere, og siden i fjor sommer har hun klart å identifisere 2800 nye ved hjelp av det tyske arkivet som i dag befinner seg i Russland. I dag skal Soleim møte Russlands president, Dimitrij Medvedev, for å presentere arbeidet, og en nå skjult massegrav i Stavern vil være sentral, skriver avisen.

Dagbladet siterer blant annet en artikkel i Nybrott fra 4. juni 1945:

«På de alliertes dag var der ved gravene en vakker høytidelighet arrangert av Hjemmestyrkene. 37 unge piker la en blomst på hver grav og dessuten ble der lagt en stor krans på en fellesgrav", og skriver videre at det ifølge artikkelen i Nybrott skulle ligge 43 russiske fanger i graven, som senere ble liggende under en parkeringsplass på Fredriksvern Verft.

Les mer hos Dagbladet.no

Artikkeltags