Nestleder i FMI, Jan Høeg (90), fikk 10.000 kroner i bot for å plage en innvandrerkvinne på arbeidsplassen hennes.

Kvinnen var iført hijab mens hun jobbet ved en bedrift i Larvik.

Høeg, som er nestleder og pressetalsmann i organisasjonen Folkebevegelsen Mot Innvandring (FMI), var flere ganger på kvinnens arbeidsplass perioden juli 2012 til august 2013. Han ga klart uttrykk for at han ikke likte at den unge kvinnen brukte hijab på jobb. Til slutt ble han anmeldt for plagsom, skremmende eller hensynsløs atferd og fikk en bot av politiet på 10.000 kroner.

«Burde ikke finnes»

– Jeg har ikke opptrådt truende, hevder han overfor Østlands-Posten.

«Du finnes ikke», «Reis tilbake til hjemlandet», «sånne som deg burde ikke være i Norge og burde ikke finnes», skal Høeg ha sagt til kvinnen.

Dette nekter han for. Høegs versjon av saken er han ved første møte skal han ha spurt hvorfor hun brukte hijab. Hun skal da ha svart at det var fordi hun var muslim. Andre gangen innrømmer han at gikk han lengre.

Ba henne droppe hijab

– Vi bruker ikke sånt i Norge. Ta den tilbake til landet du kom fra, sa jeg, forteller Høeg til ØP.

Han mener versjonen i forelegget han fikk er «dikt og løgn».

Østlands-Posten har vært i kontakt med kvinnen som ble hetset av Høeg. Hun er svært berørt av hendelsen og ønsker ikke å uttale seg til ØP om saken. Høeg har besøksforbud og skal ikke nærme seg kvinnen.

Innvandringsmotstanderen nektet først å godta boten han fikk, og saken ble derfor berammet til Larvik tingrett den 18. desember.

Fredag opplyste Høeg til ØP at han nå likevel hadde godtatt boten, men at dette var for å få saken ut av verden. Politiinspektør Magnar Pedersen ved Larvik politistasjon bekrefter at boten er vedtatt.

Dermed blir det ikke rettssak senere denne måneden.

Les også: TINE trekker reklamefilm med Jan Høeg - – Helt ubegripelig

Imot bruk av hijab

Høeg legger ikke skjul på at han er mot innvandring til Norge. Dette har han også vært åpen om i mange år. Høeg, som tidligere var leder av FMI, opplyser at han er imot bruk av hodeplagget hijab i Norge. Han mener det foregår en radikalisering av landet og at hijab er et muslimsk symbol.

Fikk drapstrusler

90-åringen har i mange år vært opptatt av kampen mot innvandring, men har ikke fått trusler siden 90-tallet. Etter at denne saken kom opp, skal Høeg ha mottatt drapstrusler per telefon ved to anledninger. Truslene er politianmeldt.

Les også: Første svømmeturen fra Svenner