Etter å ha brukt 31 år og nesten 180.000 kroner, kunne Harald Solheim (53) endelig gi sensoren en klem onsdag.

Førerkortet var drømmen. Dessuten er jeg sta, sier han.

Da sensoren endelig så opp på meg, etter tre-fire minutters stillhet, og sa «gratulerer», var det som om himmelen falt ned. Jeg måtte bare gi henne en skikkelig klem, forteller Harald Solheim (53).

Den nesten to meter høye Valby-mannen demonstrerer et skikkelig bjørnegrep. Det er dagen etter førerprøven, men smilet er fortsatt like stort. Onsdag var det nemlig slutt på Solheims 31 år lange streben etter førerkortet. Siden hans første kjøretime i Horten i 1979, har han hatt uavbrutt kjøreopplæring for å nå målet. Ja, bortsett fra i 1981. Da hadde jeg en liten pause, sier han før kjørelærer Gunstein Dromnes Seierstad bryter inn. 1981? Da blei jeg født, Harald, sier han og ler. Siden oktober i fjor har han sittet ved Solheims side i opplæringsbilen, og hjulpet ham på vei mot målet. Torsdag vanket det blomster fra trafikkskolen i Dronningens gate. Da hadde han allerede funnet og reservert drømmebilen, en Volvo S40.

På de 31 årene har Harald Solheim rukket å være innom fem ulike trafikkskoler, ha tre glattkjøringer, gjennomføre fem langkjøringer og ta åtte teoriprøver. Men oppkjøringer har det bare vært én av, og den ble bestått med glans.

Det har hele tiden vært teoriprøven som har vært den store kjeppen i hjulene, sier 53-åringen. I tillegg til hard jobbing og god hjelp fra trafikksenteret, ble innvilgingen av søknaden om muntlig teoriprøve avgjørende for at det største hinderet ble passert i mars. Solheim forteller at han hele livet har slitt med dysleksi og konsentrasjonsvansker. Dessuten er jeg fryktelig sta. Det nikker kjørelærer Dromnes Seierstad bekreftende til. Jeg pleier å si at det ikke er noen menneskerett å ha førerkort. Men når man er så innstilt på å klare det slik Harald var, er det klart jeg har lyst til å gjøre mitt for å oppfylle den drømmen, sier han.

Men det har på ingen måte vært gratis. Etter et grovt overslag kommer Solheim fram til at han har brukt til sammen mellom 150 og 180.000 kroner på kjøreopplæringen.

Men jeg angrer ikke på pengebruken i det hele tatt. Det er en stor personlig seier å endelig få førerkortet. Jeg føler at jeg har fått et bedre liv nå, sier Solheim.