Kunstner og multitalent Grazyna Katarina Krüger har i det siste vært opptatt med å male portrett av Mille-Marie Treschow.

- Det var naturlig for meg å spørre Grazyna, som har tegnet noen skisser av meg tidligere og hun har gjort uttallige restaureringsarbeid på Fritzøehus. Dette har hun gjort med "bravour" og jeg er meget fornøyd med portrettet, sier Mille-Marie Treschow.

Grazyna Katarina Krüger kom til Norge i 1988 og har siden barnsbein vært opptatt av å male og tegne. Den flittige og kunstneriske sjelen har jammen meg mange jern i ilden, blant annet å portrettere Norges rikeste dame, Mille-Marie Treschow.

– Jeg ble veldig glad og fikk litt angst når hun spurte om jeg ville male et portrett av henne, men jeg ble selvfølgelig veldig smigret, sier kunstneren.

Portrettet vil henge på Styrerommet på Treschow-Fritzøe som nummer seks i generasjonsrekken i Treschow. Portrettet er malt i samme stil som tidligere portretter, med samme fargespill og skyggevirkning. Grazyna Katarina Krüger har siden 1997 jobbet med restaurering av Treschow-Fritzøe og syns selv at portrettet viser en snill og myndig kvinne.

– Jeg tror hun ble fornøyd, det virket sånn. Når jeg ville ha henne til å sitte modell, sa hun bare “jeg trenger jo ikke å sitte modell, dette er bedre enn originalen”, sier kunstneren leende.

Det var flere kunstinteresserte som også la merke til portrettet og gjorde seg opp en mening rett som det var. – Lekkert var det, sier et kunstinteressert par.

– Maleriet er jo malt på bakgrunn av de andre portrettene og jeg håper det er noe Mille-Marie er fornøyd med, sier kunstneren.

– Jeg driver med restaurering av gamle møbler og hus, stilleben, ornamenter og portretter blant annet, sier hun litt beskjedent.

Helge Krüger, ektemann og ansvarlig for den “praktiske” delen, mener et slikt portrettoppdrag må sees som en tillitserklæring. – Det har kommet inn mange fine kommentarer på portrettet fra mennesker som har vært innom galleriet og det er veldig hyggelig, sier han. Kunstneren selv er litt mer beskjeden men syns det har vært spennende og moro å jobbe med portrettet. – Det har vært spennende og utfordrende også er det så moro når en prøver på noe og faktisk føler at en får det til, sier hun fornøyd.

Galleriet ligger inne på Fredriksvern Verft i Stavern og vil holde åpent ut neste fredag. Portrettet av Mille-Marie Treschow vil bli stående fram til fredag.