Gå til sidens hovedinnhold

Fikk syk hummer i Viksfjord

Artikkelen er over 11 år gammel

Hvis sykdommen sprer seg til vår egen, europeiske art, kan det få katastrofale følger.

På mandag fant hummerfisker Morten Mathiesen det som kan se ut som en syk, amerikansk hummer i teina si i Viksfjord. Hvis sykdommen sprer seg til vår egen, europeiske art, kan det få katastrofale følger.

– Jeg la umiddelbart merke til at hummeren ikke lignet dem jeg vanligvis får tak i, sier Mathisen, og legger til:

– Den hadde feil farge og var veldig prikkete. Dessuten var den stygg, med en rekke «sår» i skallet.

I samråd med Geir Uno Dreng, leder i Larvik fiskerlag, og kamerat og yrkesfisker Jørn Molteberg, bestemte Mathiesen seg for å sende bilder av den spesielle hummeren til Havforskningsinstituttet i Bergen.

De ville få slått fast skalldyrets art og hva slags sykdom det er rammet av.

– Vi likte dårlig det vi så på bildene, sier forsker Gro van der Meeren ved Havforskningsinstituttet.

– Derfor har vi bedt om å få hummeren sendt opp hit så fort som mulig.

Mandag sendes den derfor fra Larvik til Bergen med fly. Der skal den undersøkes av spesialister.

– Det kan se ut som om hummeren tilhører den amerikanske arten, som de siste ti årene har gjort sitt inntog i Europa. Hvis den har den sykdommen vi frykter at den har, er dette det første infiserte eksemplaret som er fanget utenfor USA noensinne, sier Gro van der Meeren.

Sykdommen heter «epizootisk skallsyke» eller «lobster shell disease», og har, siden den ble oppdaget i USA for drøye 20 år siden, hatt vidtrekkende konsekvenser for landets fiskerinæring.

– I området utenfor New York er hummerfiskeriet lagt helt dødt etter sykdommens inntreden på slutten av 80-tallet, ifølge van der Meeren.

– Hvor stor dødelighet skallsyken har, er ennå ikke fastslått. Så for hummerbestanden vet jeg ikke nøyaktig hvor alvorlig sykdommen er. For hummernæringen, derimot, har den vært en katastrofe. Det er nemlig ulovlig å omsette syk hummer.

Det verste som kan skje nå, ifølge van der Meeren, er at sykdommen overføres til den europeiske hummervarianten.

– Det er mange grunner til at vi ikke vil ha den amerikanske hummeren i våre farvann, og frykt for overføring av nye sykdomstyper de to artene imellom er definitivt en av dem, fastslår hun.