Gå til sidens hovedinnhold

Flere unge venter med å ta lappen

Artikkelen er over 6 år gammel

Færre unge i Sandefjord tar sertifikat. Trenden er den samme, både i Vestfold og landet som helhet.

(Sandefjords Blad)

Venninnene Jenny Kildahl og Alina Hilsen er begge 18 år, og to av over 2.000 elever ved Sandefjord videregående skole.

De har ulike planer for året som kommer. Kildahl bor i Stokke, og føler kollektivtilbudet er for dårlig til at hun kan stole fullt og helt på det. Helt siden konfirmasjonstiden har hun satt av penger til førerkortet. Nå er hun i full gang med kjøretimer.

– Jeg tror det kan ende opp med å koste meg 30.000 kroner eller mer. Det er dyrt, men jeg føler egentlig ikke at jeg har noe særlig valg, sier hun.

Hilsen er fra Andebu, men bor i Sandefjord mens hun går på landets største videregående skole. For henne er det ikke så veldig aktuelt å investere all tid og økonomi som kreves for å bli en godkjent sjåfør i førerklasse B.

– Jeg er ikke så glad i å kjøre bil. Dessuten er det kjempedyrt. Ikke bare å kjøre opp, men å eie en bil, sier Hilsen til Sandefjords Blad.

Andebu-jenta sverger til kollektivtilbudet når hun skal til skole, venner eller hjem til nabokommunen.
 
– Jeg har det ikke travelt med å kjøre opp, men ser ikke bort ifra at det kan bli mer aktuelt etter hvert. Slikt endrer seg fort om man for eksempel stifter familie. Foreløpig klarer jeg meg godt med buss, sier 18-åringen.

Hva betalte du for lappen da du kjørte opp? Skriv i kommentarfeltet nederst i saken.

Venter noen år

Hun utgjør en del av en gruppe som blir større i både Sandefjord, Vestfold og Norge: Unge voksne som velger ikke å kjøre opp til førerkort for personbil i løpet av de første årene etter fylte 18 år.

Tall fra Statens vegvesen viser at 566 av totalt 3504 personer i Sandefjord mellom 18 og 22 år gjennomførte førerprøven i 2014. Det er 36 færre enn i 2013.

– Inntrykket er at etterspørselen er litt fallende. Unge folk finner ut at de ikke trenger å kjøre opp med en gang. Grunnene kan være mange. Mange synes det er for dyrt, mens andre er klare for å dra ut og studere i større byer som Oslo og Bergen. Der har man et godt nok kollektivtilbud, sier daglig leder og trafikklærer Morten Westbye hos Trio Trafikkskole i Sandefjord.
 
Siden 1993 har skolen lært opp vordende sjåfører. Westbye mener nå å se at flere som setter seg bak rattet er noen år eldre enn før.

– Det kan virke som om flere venter noen år før de setter i gang. Vi får flere av dem som er litt eldre enn 18 år enn før, sier han.

Les også: Er toppen nådd?

Synker i Vestfold

For Vestfold er andelen 18-22-åringer også synkende. I 2005 valgte nesten 30 prosent av de unge voksne i fylket å kjøre opp. I fjor var prosentandelen på under 25 prosent.

– I de store byene slår dette mer ut enn på landsbygda. Det er også veldig naturlig, siden man i større grad er avhengige av eget framkomstmiddel der hvor kollektivtilbudet ikke er så velutbygd, sier enhetsleder Ivar Lundstad i Statens vegvesen Region Sør.

På landsbasis er trenden også klar. Tall fra Statistisk sentralbyrå og Transportøkonomisk institutt viser at åtte av ti nordmenn mellom 18 og 24 år hadde lappen i 1992. 20 år senere hadde denne andelen falt til litt under 67 prosent.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.