For arbeidsinnvandrere

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

LOs ledelse følger nøye med når de fagorganiserte i Larvik i kveld åpner landets første kontor for arbeidsinnvandrere i Norge.

DEL

- Jeg er spent, sier Rolf-Geir Hillestad.

Som leder av Bygg og Steinarbeiderforeningen i Fellesforbundet har han jobbet med useriøsitet i arbeidslivet i en årrekke.

- Nå er det verre enn noen gang, sier Hillestad, og viser til at stadig flere utenlandske arbeidere får problemer med norske arbeidsgivere.

- Til nå er det stort sett i bygg- og anleggsbransjen vi har tatt opp kampen mot sosial dumping, sier Hillestad.

- Men i tiden fremover må favne langt videre.

Det er noe av grunnen til at LO sentralt spyttet inn rundt 330.000 kroner i et nytt pilotprosjekt med utspring i Vestfold denne sommeren.

I prosjektet er Rolf-Geir Hillestad fra Larvik satt inn i den første øremerkede stillingen merket sosial dumping i landet.

- I prosjektet samler vi en rekke bransjer, forteller han.

- Fra landbruk til renhold, hotell, restaurant og transport.

Ett av virkemidlene er et nytt kontor for arbeidsinnvandrere. Det åpner i kveld og blir det første i landet drevet av LO.

- Målet er at det skal bli et sted folk føler det er trygt å komme innom, sier Hillestad.

Kontoret skal ha åpent hver torsdag kveld. Med tolker fra flere land til stede. Sammen med utenlandske arbeidere som har fått hjelp av fagbevegelsen etter at de havnet i klørne på useriøse arbeidsgivere.

- Vi håper de vil dele erfaringene sine. At det å komme hit, blir som å ta turen innom en kafé hvor du kan treffe folk i samme situasjon, sier Hillestad.

Han er spent på oppmøte.

- Målet er at vi skal få et større kontaktnett i det utenlandske miljøet, samtidig som vi vil gjøre flere oppmerksomme på farene ved å jobbe svart - og bistå med hjelp. Vi vet blant annet at mange av jentene som kommer til Norge sammen med mannen sin, ender opp med svarte jobber i renholdsbransjen. Mens mannen har en god jobb, lever de på skyggesiden.

På spørsmål om hva LO kan gjøre med det, svarer han:

- Mye handler om å fortelle dem hva slags krav de må stille, sier Hillestad.

- Ofte jobber folk svart uten at de trenger det. Den virker bare enklere så lenge du ikke kjenner reglene i Norge.

Klarer de fagorganiserte i Larvik å oppnå det de ønsker med kontoret på Folkets Hus, vil LO prøve det samme også i andre byer.

- I Tønsberg er det åpnet et privat arbeidsinnvandrerkontor som tilbyr utenlandske arbeidere hjelp med alt mulig. Det går så det suser. Jeg håper vi får til noe av det samme, sier Rolf-Geir Hillestad.

Artikkeltags