For mye bæsj i badevannet

Ikke bra badevann: I vannet ved Hagemann er det målt svært høye verdier av tarmbakterier. I går ble det foretatt nye målinger, og resultatene av disse prøvene foreligger i dag.

Ikke bra badevann: I vannet ved Hagemann er det målt svært høye verdier av tarmbakterier. I går ble det foretatt nye målinger, og resultatene av disse prøvene foreligger i dag.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I Vestfold er det bare to badeplasser du frarådes å hoppe i vannet. Begge ligger i Holmestrand kommune.

DEL

(Jarlsberg Avis) Holmestrand: Dersom badetemperatur på rundt 12 grader pluss frister, kan Miljørettet Helsevern i Vestfold forsikre deg om at stort sett alle badeplasser i fylket er trygge.

Det er faktisk bare to steder i Vestfold du nå frarådes å hive deg ut i vannet: Hagemann og Hillestadvannet. Begge ligger i Holmestrand kommune.

Tarmbakterier og gift

Det var NRK Vestfold som i helgen brakte sommerens første undersøkelse av badevannet i Vestfold.

Prøvene foretas på jevnlig av Miljørettet Helsevern, et interkommunalt samarbeid i Vestfold. Sandefjord og Larvik er ikke med i samarbeidet, og måles derfor ikke i denne sammenheng.

Miljørettet Helsevern definerer kravet til godt badevann med hyppigheten av såkalte termotolerante koliforme bakterier (TKB) er per 100 milliliter vann. Jo høyere TKB, dess mindre attraktivt er vannet.

Måling av vannet i Hagemann viste verdier opp mot 1500 TKB per 100 milliliter. Grensen for ikke akseptabelt badevann går ved 1000 TKB/100ml.

I Hillestadvannet ble det på sin side påvist 200 TKB/100ml, mindre god kvalitet. Det regnes som mindre godt badevann, men fortsatt akseptabelt.

Det er imidlertid påvist forekomst av giftige blågrønnalger i vannet, og det er ved oppblomstring av alger også frarådet å bade her.

For øvrig ble det målt 20 TKB/100ml på Dulpen. Alt under 100 TKB/100ml regnes som godt badevann.

Kan være midlertidig

TKB er en bakteriegruppe man normalt finner i stort antall i tarmkanalen hos mennesker og varmblodige dyr. Med andre ord vil høyt TBK indikere mye avføring i vannet. Inntak av vann forurenset med TBK gir matforgiftning med mulige langtidseffekter.

Skulle fristelsen til å bade ved Hagemann være for stor, er du imidlertid ikke garantert å bli syk av det.

– Det er jo ikke vann man vil bade i, men det er ikke farlig å få det på huden. Barn er særlig utsatt, da de oftere svelger vann, forteller Kirsti Grimsland ved Miljørettet Helsevern i Vestfold.

Årets første måling av badevannet ble foretatt 1. og 2. juni. Miljørettet Helsevern i Vestfold påpeker at mye nedbør i tiden rundt målingen kan ha hatt en negativ effekt på badevannet.

– Overløp er en kjent problemstilling. Vi har vært i kontakt med Holmestrand kommune for å se om det er en feil på nettet, forteller Grimsland.

Det er for øvrig unormalt at vannet i Hagemann viser for høye verdier av TKB. Miljørettet Helsevern foretok i den sammenheng nye målinger mandag, og resultatene av disse skal foreligge i dag.

– Ved slike målinger får man et øyeblikksbilde. Dersom det viser seg at Hagemann fortsatt har høye verdier, vil publikum få vite det, sier Grimsland.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.