Gå til sidens hovedinnhold

Forsvaret har overtatt KNM «Thor Heyerdahl»

Artikkelen er over 10 år gammel

Larviks «adoptivbarn» er klar.

Tirsdag tirsdag ble skipet overlevert fra verftet i Spania. Les også: Tekniske data om fartøyet og Skipets hovedvåpen

Den femte fregatten i Nansen-klassen heter KNM «Thor Heyerdahl» og ble overlevert tirsdag. Generalmajor og sjef for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), Trond Ragnarsøn Karlsen, tror de fem fregattene vil være i tjeneste de neste 30–40 årene.

– Kapasiteten fregattene utgjør er svært relevant i forhold til de utfordringene vi ser ute i verden og i våre nærområder, i dag og i framtiden, sier Karlsen.

Overleveringen markerer en milepæl for Forsvaret. Forsvaret startet planleggingen av de nye fregattene til erstatning for den gamle Oslo-klassen for snart 20 år siden.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) gleder seg også over at fregattene nå er i havn.

– De utgjør en svært viktig del av det norske Forsvaret og bidrar til at vi får Europas mest moderne marine, sier Faremo.

KNM Thor Heyerdahl ble tirsdag overlevert ett år på overtid. Forsvaret har derfor blitt enig med Navantia om kompensasjon for forsinkelsen.

Fregattene er ifølge FLO levert godt innenfor den vedtatte kostnadsrammen på nesten 19 milliarder kroner.

Det er nå snart to år siden Larvik kommune sendte et formelt brev til sjefen for Kysteskadren i Bergen, etter at den ble kjent at den neste i rekken av nye fregatter skulle døpes «Thor Heyerdahl».

I brevet ga ordføreren uttrykk for at det ville være naturlig at Larvik blir hjembyen for den nye fregatten som skal bære den kjente oppdagerens navn. Kort etter fikk ordfører Øyvind Riise Jenssen muntlig melding fra Sjøforsvaret om at det nå er bestemt at Larvik blir hjemby for det moderne marinefartøyet.

Til sommeren vil trolig en av de første turene gå til Larvik, den offisielle hjembyen - og det blir et flåtebesøk som nok vil bli omfattet både med stor interesse og med et offisielt program når den tid kommer.