Fra fantasi til fabrikk

Av og
Artikkelen er over 16 år gammel

Gråtass kom til verden takket være Fantasi-Fabrikken AS. Nå skal han få sitt eget tun i Lardal og det mangler ikke visjoner for den lille traktoren.

DEL

Gråtasstun skal stå ferdig sommeren 2005. Da skal Lardal huse den lille grå traktoren og alle vennene hans. Men før den tid er det mye som skjer både for Gråtass og foreldrene hans.

Fantasi-Fabrikken AS ble opprettet allerede i 1995. Da lå hovedkontoret i Larvik og Gråtass var bare en gammel, kjedelig traktor. Morten Myklebust og Anne Thowsen fikk endelig mulighet til å skape sine egne figurer, etter flere år med blant annet Fantomet, Sesam stasjon og Kaptein Sabeltann.

– Vi hadde lyst til å ha våre egne figurer som vi hadde kontroll over og som vi kunne utvikle slik vi ville. Vi ville rett og slett skape figurer som barn kunne kjenne seg igjen i her i Norge, sier Morten Myklebust.

Og i hodet til Myklebust begynte Gråtass å trille. Først ble det bok.

– Opprinnelig står bøker våre hjerter nærmest. Vi hadde ikke planer om noe annet egentlig, men populariteten tilsa noe annet, sier Anne Thowsen.

De skaffet seg en traktor og rustet den opp. Med fjernstyrt motor og en gråtass i fullformat, var ikke veien til tv så fryktelig lang.

– Vi kastet oss ut i det og bestemte oss for å lage tv. Vi gjorde alt selv og produserte to episoder i første omgang. De gikk vi til NRK med, og de kjøpte begge med en gang, forteller Myklebust.

Til sammen har det blitt 11 episoder og seertallet har gått rett til værs. Med suksessen kom også ideen om å gjøre Gråtass til teater. Sommeren 1999 sto Gamlefar, Goggen og Gråtass foran publikum for første gang. Den gang var det en del av Vestfoldfestspillene. Det ble en suksess av dimensjoner, og Fantasi-Fabrikken ville gjenta suksessen året etter. Siden Vestfoldfestspillene vil ha nye ting hvert år, måtte Fantasi-Fabrikken ut på jakt etter nytt tilholdssted. Da kom Hadeland Glassverk på banen. Sommeren 2.000 trakk Gråtass 5.000 publikummere. Året etter doblet antallet seg, og i 2002 fikk 15.000 Gråtass-fan med seg forestillingen. Da ble det for stort for glassverket.

– Allerede da fant vi ut at vi måtte finne et permanent sted for Gråtass. Vi forsto at det krevde mye av oss, dermed tok vi det av oss på egen hånd sommeren 2003. På Stokke bygdetun fylte vi stolene hver forestilling. Det var faktisk mange som ikke fikk med seg forestillingen på grunn av for liten tribunekapasitet, sier Anne Thowsen.

Det gikk rett fra sommershow til filminnspilling og 23. september er det premiere på den aller første Gråtass filmen. Men før den tid blir det både vårturné og nytt sommershow i Stokke.

Arbeidet med Gråtasstunet er allerede godt i gang, og Fantasi-Fabrikken AS skal møte Lardal kommune neste uke for å se på veien framover.

– Det er nå jobben starter. Gråtasstunet skal bli et eget AS der aksjonærer skal inn. Vi håper at vi får flest mulig lokale aksjonærer. Nå må alle de som ser verdien i dette komme på banen og støtte opp om prosjektet, sier Myklebust.

Fantasi-Fabrikken håper at Gråtasstunet skal bli for nordmenn, det Mumidalen har vært for finnene.

I første omgang skal det bygges opp et gårdstun i Kjærra, med låve, våningshus og bryggerhus. Tunet skal være en tro kopi av det som er i tv-serien. I tillegg må det legges til rette for toaletter, utvidet parkering, matutsalg og andre fasiliteter. Planene er mange, men det viktigste er å få opp selve tunet til neste sommer.

– Vi begynner forsiktig og legger vekt på å få opp selve tunet i første omgang. Det kommer naturligvis til å bli større etter hvert. Vi har mange planer som ikke er satt ned på papiret ennå, forteller Myklebust.

Når det gjelder publikumskapasitet på det nye tunet, er det ikke 100 prosent sikkert hvor mange man skal ha plass til.

– Vi ønsker å rendyrke nærheten, derfor kommer vi ikke til å ha flere enn 1000 sitteplasser, kanskje 1500. Da har vi heller flere forestillinger hvis det blir nødvendig, sier Anne Thowsen.

I dag har Fantasi-Fabrikken fem ansatte, men alle er ikke på heltid. De holder til i et bittelite hus på Eik i Tønsberg, men de har vært på jakt etter noe større i lang tid.

– Vi har jobbet for å få bygd vår egen fantasifabrikk i mange år. De siste fem årene har vi vært i dialog med kommunen, som har stilt seg positiv til dette. Men det har alltid kommet noe i veien. Det er begrenset hvor lang tid vi kan vente på kommunen. Kanskje Larvik har ei fin tomt til oss?, smiler Thowsen.

Planene er mange, både for Gråtass og i forhold til nye figurer. Akkurat nå er det de små lokalene som begrenser muligheten til å sette ideer ut i live.

– Når det gjelder Gråtass holder han på å bli en kjent figur både i Sverige og i Danmark. Men nå skal Gråtasstunet opp først, og så skal han introduseres for flere land, sier Myklebust.

Artikkeltags