– Det er tydelig at jeg har truffet noe som opptar mange.

Peter Kihlman. Opprinnelig fra Kolbotn, gift med Christina fra Larvik, pappa til Gustav (2 1/2), bosatt på Husebyløkka i Tjølling. Skriver bloggen www.pappahjerte.no. Har nylig utgitt boken «Pappahjerte: Fra ungkar til far» på Cappelen Damm.

- At pappabloggen skulle bli en stor suksess, hadde jeg knapt drømt om. Nå håper jeg boken også skal slå godt an.

Peter Kihlman stortrives i papparollen og han deler gjerne både erfaringer, opplevelser og følelser med andre. Bloggen på www.pappahjerte.no har slått godt an. Med rundt 6.000 lesere som er innom siden hans hver eneste dag og med 17.000 følgere på Facebook, er 33-åringen på Husebyløkka i Tjølling blitt Norges største pappablogger. For en drøy uke siden kom boken «Pappahjerte: Fra ungkar til far». Den er allerede inne på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for generell litteratur – på plassen over boken om Petter Northug.

Likte ikke barn

At Peter Kihlman skulle blogge om det å ha barn, var definitivt ingen selvfølge.

– Jeg var ikke glad i barn. Snarere syntes jeg barn var i veien, de var mest til irritasjon. Så ble jeg pappa selv og fikk min egen nyfødte sønn i armene. I løpet av det første sekundet hadde jeg forandret mening totalt. Dette var stort, selve meningen med livet – alle klisjeene viste seg å stemme, sier han.

Valgte Larvik-distriktet

Peter Kihlman er opprinnelig fra Kolbotn. Han var ihuga ungkar helt til han traff Christina fra Larvik. Den gang bodde de i Oslo. Så var lille Gustav på vei.

– Han måtte tas med akutt keisersnitt, og mens Christina fikk behandling etter inngrepet, fikk jeg den nyfødte i armene. Det var dyp kontakt og kjærlighet fra første sekund.

Vi var enige om at Oslo ikke var noe godt sted for et lite barn. Christina har stor slekt i Larvik-distriktet, så dermed flyttet vi hit, forteller han.

Skrivekonkurranse

Peter Kihlman er tekstforfatter av yrke og har bakgrunn både fra markedsføring og kommunikasjonsbransjen. Men hvordan dukket ideen om å skrive en pappablogg på nettet opp?

– Det startet med en konkurranse på en nettside som inviterte til å skrive om det å bli foreldre. Det var Christina som mente jeg burde prøve meg. Jeg sendte inn en tekst. Den slo godt an. Jeg fikk en masse tilbakemeldinger og positiv respons. Det var tydelig at jeg uttrykte følelser som mange pappaer har, men som de fleste brenner inne med, også overfor sine nærmeste, sier Kihlman.

Egen blogg

Alle tilbakemeldingene inspirerte til å skrive mer og det endte med at bloggsiden pappahjerte.no ble opprettet.

– Jeg oppdaget raskt at jeg fylte et behov og at det var mange der ute som savnet en åpenhjertelig pappablogg. Det hele var jo en fritidssyssel, men det vokste fort og ble bare større og større. Til slutt sto jeg ved et veiskille – enten måtte jeg hoppe av, eller jeg måtte hoppe i det og satse for fullt som blogger på heltid. Jeg tok sjansen, og så driver jeg litt som frilansskribent ved siden av. Blant annet er jeg fast spaltist i bladet «Foreldre og barn».

Vurderer nøye

– Er du ikke redd for at du blir for utleverende både for din egen del og for lille Gustav?

– Det er en fare som jeg er meget bevisst på. Jeg er svært påpasselig med hva jeg legger ut og vurderer alt nøye før det går ut på nettet. Jeg konferer med Christina om alt jeg skriver. Hun er et viktig korrektiv. Jeg håper og tror at det jeg skriver også er noe Gustav vil synes er greit når han blir gammel nok til å vurdere det.

Bok om papparollen

Den populære bloggen har nå ført til bokutgivelse. Boken er imidlertid et selvstendig produkt.

– Riktignok er kanskje 30 prosent av boken basert på stoff jeg har hatt i bloggen, men som er sterkt omskrevet for boken. Resten er nyskrevet stoff, slik at boken er en kronologisk beretning basert på mine erfaringer, tanker og følelser gjennom tiden som er gått fra jeg var ungkar og fram til i dag, hvor Gustav er to og et halvt år gammel. Nå er håpet at boken skal bli godt mottatt. Jeg ser ikke bort fra at det blir flere bøker med tiden, kanskje også i helt andre sjangere. Å skrive er tross alt mitt fag.

Snart pappa igjen

Nå gleder Peter Kihlman seg til å bli pappa igjen. Det kan skje hvilken dag som helst – Christina er allerede over terminen.

– Jeg har fått nok av påminnelser fra mine lesere om at «én er som ingen og to er som ti». Nå får jeg se om det virkelig er slik. Nytt og spennende materiale til pappabloggen blir det i hvert fall helt sikkert, ler han.

– Man selv pappabloggere trenger litt tid for seg selv iblant?

– Ja, og da går det for min del i fiske og fotball. Jeg har en båt i Viksfjord og slapper skikkelig av med fisketurene. Dessuten blir det litt tid til å spille fotball med venner i nabolaget. Men viktigst er tiden med Christina, og Gustav – og snart også en liten gutt eller jente til, sier Peter Kihlman.