Når matprodusentene slår seg sammen med hotellene i Norges «kjøkkenhage», blir det kokebok og meny med lokale lekkerbiskener.

– Vi samarbeider om en felles meny basert på lokale råvarer til hotellene som er med i The Conference Coast. Farris Bad i Larvik er ett av hotellene, sier leder av VestfoldMat og grønnsaksbonde, Karine Huseby fra Larvik.

Hun er med i nettverket VestfoldMat som jobber for å markedsføre lokale råvarer fra fylket.

– Vestfold er Norges solkyst. Vi er det fylket med flest soldager og det påvirker produktene herfra, sier gourmetkokk og kokebokforfatter Edgar Ludl. Han har lenge ment at matprodusentene i fylket burde bruke dette til å markedsføre mat fra Vestfold.

Ny kokebok

– Planter som blir dyrket i områder med mye sol, får et større sukkerinnhold, som igjen gir god smak og kvalitet, forklarer Karine Huseby.

Da hun som prosjektleder for VestfoldMat skulle sette i gang arbeidet med å lage en meny til The Conference Coast, lette de etter den rette til å lede og inspirere kjøkkensjefene i arbeidsgruppen. Hun tok kontakt med Edgar Ludl.

– Jeg tok med meg kokeboka vi ga ut i 2005 på det første møtet, forklarer han.

I samarbeid med Sandefjords Blad laget han kokeboka «Vestfoldmat», som ble utsolgt på seks uker etter lanseringen.

Nå kommer boka ut på nytt. «Vestfoldmat – en kulinarisk reise i Vestfold». Med nytt forord og et nytt kapittel .

– Boka byr på oppskriftene til Edgar Ludl. Han har en unik kunnskap om de forskjellige råvarene og mattradisjonene i Vestfold, smiler Karine Huseby.

Boka er lekkert illustrert og inndelt i kapitler basert på de forskjellige råvarene fylket kan by på: som laks, sjøkreps, asparges, spekemat, rotgrønnsaker, svin, spekemat og epler for å nevne noen.

Helhetsopplevelse

– Jeg synes boka viser mye av Vestfolds mangfoldighet. Både hvor du finner dyrking av forskjellige typer grønnsaker og hvor de kan tilby lokalt andekjøtt, for eksempel.

Karine Huseby slår fast at landbruket i Vestfold er i stadig endring, og at produksjonen av gammelnorsk spælsau er i sterk vekst. Derfor synes hun det er morsomt at Edgar Ludl har laget nye retter basert på sauetypen som har en smak av Vestfolds skjærgård i det nye kapittelet i boka.

– Kjøkkensjefen på Farris Bad, Antonio Rossellio Schøn, er i arbeidsgruppen som har vært med på å lage Vestfold-menyen til hotellene, som er Quality Tønsberg Hotel, Oslofjord Convention Center, Rica Park Hotel i Sandefjord, Torp Flyplass og Farris Bad i Larvik.

– Nå har vi laget oppskrifter for de fire årstidene i Vestfold, for at konferansegjestene skal få en helhetsopplevelse av stedet de besøker, sier Ludl.

Vestfoldmeny er et helt nytt konsept som er støttet av Innovasjon Norge.

– Men de som ikke skal på konferanse i Vestfold, kan nå kjøpe kokeboka som er basert på de prima råvarene i fylket vårt. Det er en klassiker, der Ludl virkelig hever råvarene opp på høyt nivå, sier Karine Huseby, som selv produserer poteter og flere sorter grønnsaker fra sin familiegård på Huseby i Tjølling.