Gårdeier i Vestmarka i Larvik satte opp skilt som provoserte

Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

Naboer mener at skiltene og overvåkingskameraet må fjernes fordi de er ulovlige og sjikanøse. Veien brukes også av turgåere og joggere, og gårdeieren eier ifølge naboer en kort del av den. Les også: Blir fjernet fra Turistforeningens turkart - Bekrefter henvendelse i kommunen - Ulovlig kameraovervåking? - Vil stanse trafikken

Naboene til Irene Sørum i Vestmarka er provosert over at hun etter deres mening har satt opp sjikanøse og ulovlige skilter på gårdsveien som fører til og forbi boligene deres.

– Vi synes at skiltene er helt grusomme, og ikke representative for oss som bor her i Vestmarka. Her er selvfølgelig alle velkomne, både gående, syklende og joggende, sier Sveinung Vegum, sekretær i Vestmarka Vel.

Onsdag 12. september skrev ØP om Irene Sørum på Rømminga i Vestmarka som ønsket å stoppe trafikken av turgåere og joggere over eiendommen hennes. Ifølge Sørum gjelder ikke allemannsretten over eiendommen hennes fordi veien går gjennom en gammel hage. Sørum har derfor satt opp en rekke skilt for å stanse trafikken som hun mener er til stor sjenanse både for henne og naboene.

– Der er vi uenige. Denne gårdsveien har vært benyttet som tilførselsvei til turistforeningens løypenett i godt over 30 år. Og det har aldri vært hage der. Veien fører til utmark, derfor mener vi det er allemannsretten som gjelder. Det er heller aldri stor trafikk på veien, sier grunneier Ragnar Løveseter.

Løveseter er grunneier på størsteparten av den rundt 350 meter lange veien som også går forbi to andre boliger og en hytte, i tillegg til gamle Vestmarka skole. Sørum eier kun rundt 80 meter, anslår Løveseter.

– En ting er de grusomme skiltene, en annen ting er viltkameraene som fotograferer alle som passerer. Folk med barnevogner er heller ikke ønsket her, ifølge skiltet som hun har satt opp. Det føler jeg litt på, siden jeg går tur forbi her hver dag og for å hente posten, sier Elisabeth Aske som har mammapermisjon og er samboer med Ole André Wiik. Sammen bor de et par hundre meter opp i veien.

Odd Steinsholt (92) kjenner godt til den aktuelle veibiten.

– Jeg gikk selv på gamle Vestmarka skole, og skoleveien gikk forbi Rømmingagårdene den gang, slik som nå. Veien var offentlig vei helt til skolen ble nedlagt en gang etter andre verdenskrig. Det er en gammel bygdevei, det har aldri vært brukt som hage. Dette er gammel hevd, og her råder allemannsretten, sier Steinsholt.

– Sjenansen som Sørum beskriver, består i et veldig leven fra hundene hennes. Hadde hundene holdt munn, hadde alt vært i orden. Det er ikke de gående og joggende som er problemet, sier Vegum på vegne av de frammøtte naboene.

Nå ønsker naboene at Sørum fjerner skiltene og viltkameraene. Ved flere anledninger den siste tiden har de blitt kontaktet av usikre turgåere som har tatt seg inn på veien.

– Folk spør om de har lov å gå her, og da får de til svar av meg at her er de velkomne. Vi mener at hun ikke har lov å sette opp slike skilt, og heller ikke lov til å fotografere alle som går forbi. Vi føler på det selv, sier Ole André Wiik.

Nå ønsker naboene å ta kontakt med kommunen for at de skal gjøre et vedtak i forhold til friluftsloven.

– Jeg har ingen kommentar. Ingen har forsøkt å komme i kontakt med meg bortsett fra Ivar Larsen som skjelte meg huden full da jeg sto på egen eiendom, sier Irene Sørum.

Artikkeltags