Tilbakemeldingene fra politiet har vært positive. Antall anmeldelser har gått ned når det gjelder ulovlig graffiti, hevder miljøarbeider Ørnulf Jenssen. På den gamle brannstasjonen får guttene utfolde seg – og det i lovlige former. Utgangspunktet for graffitiprosjektet var de store problemene med ulovlig graffiti i kommunen. Nå samarbeider de blant annet med politiet for å få bukt med dette problemet.
Under Kulturnatten forrige helg tok gjengen en sjanse. Hele veggen utvendig ble malt med graffiti. Det gikk ikke ubemerket hen, men rådmann Astrid Sommerstad ga tommelen opp da hun fikk se graffitien.
– Vi tok en sjanse og malte alt utvendig, men hadde 15 liter hvitmaling i bakhånd. Rådmannen fikk en henvendelse fra eiendomssjefen, men da rådmannen kom bort hit og så, fredet hun «piecen», forteller Jenssen.
Rundt tjue «graf´ere» utfolder seg med graffiti på brannstasjonen hver uke, i tillegg er det skatere innom hver dag. To kvelder i uka er det åpent i lokalene, i tillegg til fem timer på lørdagene.
– Utgangspunktet var å ha et sted å male og å utvikle god graffiti. Flere av disse guttene vil fortsette å male selv om det er ulovlig eller ikke, fortsetter Jenssen.
Ungdommene som er tilknyttet prosjektet, er like lite glad i dårlig nedtagging i byen som andre. I gruppa er selvjustisen stor. Har noen vært på ferde og tagget et sted, får de høre det. Det selv om flere av ungdommene knyttet til prosjektet ikke bare holder seg til lovlige vegger. Noen av guttene som var til stede i går kveld, ønsket ikke å opplyse navnet sitt til Østlands-Posten eller å bli avbildet.
– Vi bruker de eldre guttene som har «fame» til å snakke med de yngre guttene, opplyser Jenssen.
Nå håper de å arrangere graffitikurs for ungdommer under 15 år, men først må prosjektet få en avklaring. Denne måneden var det slutt på prosjektmidlene. Enn så lenge fortsetter sprayingen på den gamle brannstasjonen.