Myriam H. Bjerkli i selskapet M. H. Bjerkli i Larvik mottok mandag en faktura fra Noraid førstehjelp. Fakturaen var på 22.000 kroner og skulle være betaling for fem førstehjelpskofferter. Noraid advarer nå bedrifter over hele landet mot svindlere.

- Summen på fakturaen var på 22.213 kroner inklusive moms, forteller Myriam H. Bjerkli.

- Jeg visste med en gang at jeg ikke hatt noe med Noraid førstehjelp å gjøre, og at jeg ikke hadde bestilt førstehjelpsutstyr. Beløpet på fakturaen var også så stort at jeg ville sjekket uansett, men hadde det vært mindre, og fra en leverandør jeg hadde vært bort i tidligere, så kunne jeg lett gått på svindelen, sier Bjerkli.

Nå advarer hun andre bedrifter mot svindlerne, og anbefaler alle å sjekke fakturaer som mottas nøye.

Har kopiert logoen

Nettstedet trygghandel.no skriver at en rekke bedrifter over hele landet den siste tiden har mottatt fakturaer som utgir seg for å være Noraid.

- Svindlerne har kopiert logotypen til bedriften og lagt den inn oppe i høyre hjørnet på utsendelsen. I realiteten sendes de falske fordringene fra en svensk bedrift, med tilholdssted i Malmø, ved navn IseeU Sverige AB, skriver nettstedet.

Domenet er ifølge trygghandel.no registrert på en norsk bedrift. Utsendelsen bærer preg av dårlig norsk, for nederst på siden kan man lese «Forstehjalppake.no», som skal være hjemmesiden til aktøren. Domenet «forstehjalppakke.no» (som det egentlig skal stå), som fakturaen henviser til, ble registrert den 23. august i år, og har i skrivende stund ikke noe innehold.

Liten tekst nederst

For å forsøke å rettferdiggjøre det de driver med, og i et forsøk på å unngå lovbrudd ved å sende falske fakturaer, har avsenderen skrevet en liten tekst nederst på fakturaen som tydelig bærer preg av å være svensk:

«Ved forsinket betalning må du betale forsinkelserente med 10% per måned på det utestående beløpet. For informasjon om naermeste mottaksstasjon, kontakta [email protected] Siden dette bare er et tilbud, er det ingen betaling forpliktelse! Varer sendes innen 7-10 virkedager etter betaling mottas! For mer informasjon, kontakt oss på [email protected] IseeU salgs- og servicevilkår er gjeldende og finnes http://www.forstehjalppakke.no»

- Vi kan ikke se at en faktura med fakturanummer, fakturadato, betalingsdato og der du blir belastet med 10% forsinkelsesrente per måned hvis du ikke betaler, plutselig kan skifte til å kun bli et tilbud uten betalingsplikt kun ved at de oppgir dette, skriver trygghandel.no.

Ber bedrifter anmelde

Noraid skriver selv på sin nettside at selskapet har fanget opp falske fakturaer der Mediq Norge AS merkevare og logo for Noraid Førstehjelp er misbrukt.

- Mottar ditt selskap en falsk faktura med NORAIDs logo, ikke betal denne, og vi oppfordrer til at mottager selv anmelder forholdet til politiet. Saken er nå politianmeldt og i samsvar med vår juridiske avdeling vil vi ikke foreta oss noe annet på nåværende tidspunkt, skriver administrerende direktør i Mediq Norge, Lars Magnus Mikkelsen, på nettsiden.