(Sandefjords Blad)

Høsten og vinteren er høysesong for influensa og forkjølelse. Men hva er forskjellen på symptomene? Og hvordan kan du vite hva som er hva? Spesialist i allmennmedisin, Thorleif Jansen i legetjenesten KRY, forklarer og gir råd:

– Influensaviruset gjør deg ofte sykere enn en vanlig forkjølelse. Du får som oftest høyere feber hvis du har influensa. Andre typiske symptomer på influensa er tørrhoste, hodepine, verking i kroppen og noen ganger oppkast og diaré, sier Jansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

LES OGSÅ: Per Michael ble lurt da han solgte iPhonen sin på Finn – men det var etter han gikk til politiet at det virkelig ble dyrt (+)

Trenger vaksine

Hvis du ikke har annen sykdom fra før, og feberen har vært høy i tre-fire dager, bør du kontakte lege. Influensasesongen starter gjerne i begynnelsen av oktober og når en topp i desember eller januar. Tenker du å vaksinere deg, bør du gjøre dette nå.

– Det er spesielt viktig å vaksinere seg hvis man har en kronisk hjerte- eller lungesykdom, diabetes, overvekt eller nedsatt immunforsvar. Er du over 65 år gammel, gravid i andre eller tredje trimester, eller har en funksjonssvekkelse, bør du også vaksinere deg, forteller Jansen.

LES OGSÅ: Kjøpte nytt hus fullt av insekter – nå har verdien på boligen falt med 1,44 millioner (+)

Hold deg frisk

Det finnes selvsagt enkle grep for å holde seg frisk dersom man ikke vaksinerer seg.

– Vask hendene ofte, eller bruk håndsprit, lyder anbefalingen fra spesialisten i allmennmedisin.

– Hvis du er invitert på besøk til noen som sier de nylig har vært syke eller føler seg dårlig, kan det være lurt å utsette besøket litt. Hvis du har vært syk selv, lønner deg seg å bli hjemme til du er helt fri for feber og føler deg frisk nok til å jobbe.Da unngår du å smitte andre. Husk også vanlige forebyggende tiltak som å hoste eller nyse i albuen, sier Jansen.

FAKTA OM INFLUENSA

Influensa er en infeksjon som skyldes influensavirus.

Tre typer influensavirus kan gi sykdom hos mennesker: type A, B og C. Type C gir lite sykdom, mens type A og B er årsak til større eller mindre epidemier hvert år.

I Norge opptrer influensa som regel i vinterhalvåret, fra november til mars. Hvor mange som blir syke, avhenger av hvor mye viruset har forandret seg siden året før.

Influensaviruset finnes på slimhinnene i luftveiene hos dem som er smittet. Smittefaren er størst dersom den syke hoster eller nyser rett på en annen person. Viruset kan leve et par timer utenfor kroppen og kan også overføres indirekte via hender og gjenstander.

Symptomer på influensa er plutselig feber som stiger raskt, muskelsmerter og hodepine. Ofte opptrer også luftveissymptomer eller symptomer fra mage- tarmkanalen.

Selv om influensa er ubehagelig, er sykdommen vanligvis ikke farlig for personer utenom risikogruppene. For personer med visse grunnsykdommer, blant annet hjerte- eller lungesykdom, samt for eldre over 65 år og gravide, kan imidlertid influensavære en alvorlig sykdom.

En person som har hatt influensasykdom og blitt frisk igjen, er vanligvis immun mot samme type eller lignende influensavirus i mange år.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)