Høsten og vinteren er høysesong for influensa og forkjølelse. Men hva er forskjellen på symptomene? Og hvordan kan du vite hva som er hva? Spesialist i allmennmedisin, Thorleif Jansen i legetjenesten KRY, forklarer og gir råd:
– Influensaviruset gjør deg ofte sykere enn en vanlig forkjølelse. Du får som oftest høyere feber hvis du har influensa. Andre typiske symptomer på influensa er tørrhoste, hodepine, verking i kroppen og noen ganger oppkast og diaré, sier Jansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
LES OGSÅ: Per Michael ble lurt da han solgte iPhonen sin på Finn – men det var etter han gikk til politiet at det virkelig ble dyrt (+)
Trenger vaksine
Hvis du ikke har annen sykdom fra før, og feberen har vært høy i tre-fire dager, bør du kontakte lege. Influensasesongen starter gjerne i begynnelsen av oktober og når en topp i desember eller januar. Tenker du å vaksinere deg, bør du gjøre dette nå.
– Det er spesielt viktig å vaksinere seg hvis man har en kronisk hjerte- eller lungesykdom, diabetes, overvekt eller nedsatt immunforsvar. Er du over 65 år gammel, gravid i andre eller tredje trimester, eller har en funksjonssvekkelse, bør du også vaksinere deg, forteller Jansen.
LES OGSÅ: Kjøpte nytt hus fullt av insekter – nå har verdien på boligen falt med 1,44 millioner (+)
Hold deg frisk
Det finnes selvsagt enkle grep for å holde seg frisk dersom man ikke vaksinerer seg.
– Vask hendene ofte, eller bruk håndsprit, lyder anbefalingen fra spesialisten i allmennmedisin.
– Hvis du er invitert på besøk til noen som sier de nylig har vært syke eller føler seg dårlig, kan det være lurt å utsette besøket litt. Hvis du har vært syk selv, lønner deg seg å bli hjemme til du er helt fri for feber og føler deg frisk nok til å jobbe.Da unngår du å smitte andre. Husk også vanlige forebyggende tiltak som å hoste eller nyse i albuen, sier Jansen.