Gå til sidens hovedinnhold

Hevder plastrene gjør dem friske

Artikkelen er over 7 år gammel

– Det stemmer ikke at det ikke fungerer, plastrene har endret livene våre, sier samboerparet fra Sandefjord.

De reagerte da fysioterapeut Marianne Frydenlund gikk ut og advarte mot LifeWaves plastre.

De fem menneskene ØP møter på Fevang grendehus i Sandefjord, benytter seg alle av LifeWaves plastre. De kan fortelle at stadig flere mennesker i Larvik og Sandefjord bruker plastrene, til alt fra å dempe smerter, få mer energi, få bedre søvn til å roe ned urolige barn.

– Jeg bruker det på ungene mine, på hestene mine og på meg selv. Og så patcher jeg folk som har ulike «vondter». Dette har endret livet mitt, og til flere jeg kjenner, sier Janne Hauane fra Larvik.

Med patching mener Hauane å behandle ulike smerter og ubehag ved å sette på en av de sju typene plastre LifeWave selger. Selv har hun benyttet seg av produktene i ett år.

– 2013 har vært fritt for kiropraktorer og fysioterapeuter for min del, og det er kun på grunn av plastrene, sier Hauane.

Ikke medisinsk bevist

Produsentene har ikke lagt fram medisinske bevis for at plastrene fungerer, men henviser til kliniske undersøkelser.

– At noen mennesker opplever at de får det bedre, er ikke et bevis på et produkt fungerer. Folk må gjerne la seg overbevise, men det er ikke mulig å gå god for dette ut ifra en medisinsk vurdering, sa fylkeslege Svein Lie til ØP før julaften, da avisen skrev om plastrene første gang.

– Hva tenker dere om at det ikke er bevist noen medisinsk effekt av plastrene?

– Det foreligger en klinisk undersøkelse fra Frankrike basert på 100 personer, med 95 prosent suksess. Hvis man ikke vil tro på at det fungerer, hva skal man så tro på? sier Miguel V. Molina spørrende. Han startet opp distribusjonen av plastrene i Danmark nesten tre år siden, og har nå 10.000 distributører under seg. Han er for tiden på besøk hos samboerparet.

– Men hva tenker dere om at produktet dere bruker ikke har noen bevist medisinsk effekt, samt at fylkeslegen har påpekt at rapportene som foreligger på plastrene, ikke er publisert i medisinske tidsskrifter?

– Jeg tror at det er basert på at fylkeslegen ikke vet nok om produktene, dette er dokumentert av franske leger, sier sandefjordsmannen som ønsker å være anonym.

– Jeg er likegyldig til hva slags bevis som foreligger, så lenge det gir meg en god opplevelse, sier Hauane.

Plaster istedenfor piller

En av dem som bruker plastrene ukentlig er Alexandra Paul som bor på Østby i Tjølling, og som forteller at hun er terapeut, logoped og sykepleier.

– Jeg bruker patchene i terapi med stor suksess. Jeg sier ikke at de hjelper mot alt, men de kan hjelpe og føre til at man blir bedre, sier Paul.

– Det stemmer ikke at det ikke fungerer, disse plastrene har endret livene våre. Dette er en helt ny teknologi, en trådløs kommunikasjon med kroppen, sier sandefjordsmannen.

På spørsmål om hvor mye penger de bruker på LifeWave, svarer samboeren til mannen at hun tror hun bruker 1 500 kroner i måneden.

Testet plastrene på ØPs journalist

Men det hadde dessverre liten effekt på mine skulder- og nakkeproblemer.

– Når jeg har en aha-opplevelse og opplever at smertene mine forsvinner, så kan ikke jeg la være å dele det med andre mennesker jeg kjenner. Det er kjernen i LifeWave og Network marketing, som er det vi driver med, sier Molina som har distribusjon av LifeWaves plaster som sin heltidsjobb.

Han hevder at søvnproblemene og smertene han har slitt med i mange år forsvant på grunn av plastrene. Nå patcher han alle som ønsker å prøve, og ifølge ham selv opplever de fleste å bli kvitt plagene sine.

Hjalp ikke på stivheten

Da ØP intervjuet distributørene av LifeWave, ville de gjerne forsøke på ØPs utsendte.

– Du kan gjerne forsøke, men jeg tviler på at disse plastrene kommer til å fjerne smertene i skuldrene mine, sier ØPs fotograf, Lise Reng, før hun fikk på både energi- og betennelsesdempende plaster. Men det fjernet ikke smerten i skuldra.

Jeg fikk hele seks plastre i nakken og på skulderen, og selv om både Hauane, Paul, Kristin og Molina forsøkte ulike metoder, var smertene like til stede.

Jeg følte nesten at jeg måtte si at det fungerte, fordi de forventet at jeg skulle føle en smertelindring. Men det hjalp dessverre ikke.

Dagen etter fikk jeg tilbud om å bli plastret på nytt.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.