Hovedstadsforsvaret

VOKTET OSLO: Etter terrorangrepet den 22. juli var over 700 væpnede gardister på vakt i Oslo. Her står en av dem i full kamputrustning foran et av Gardens pansrede kjøretøy foran Slottet.

VOKTET OSLO: Etter terrorangrepet den 22. juli var over 700 væpnede gardister på vakt i Oslo. Her står en av dem i full kamputrustning foran et av Gardens pansrede kjøretøy foran Slottet. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Etter terrorangrepet den 22. juli 2011 har Garden fått et nytt oppdrag som hovedstadsforsvar. Nå skal over tusen gardister være på skarp beredskap for hele hovedstaden, i tillegg til å vokte de kongelige residenser.

DEL

– Etter terrorangrepet den 22. juli 2011 hadde vi over 700 væpnede gardister ute i Oslos gater. De støttet politiet med å holde vakt rundt åstedet i Regjeringskvartalet og en rekke andre bygg i hovedstaden, sier oberstløytnant Ole Anders Øie, sjef for Hans Majestet Kongens Garde.

I mange år har det skarpe vaktholdet rundt de kongelige residensene vært Gardens eneste oppdrag. Men etter innsatsen under terrorangrepet, har Regjeringen vurdert dette på ny. I den nye langtidsplanen for Forsvaret, som Regjeringen la fram for Stortinget i mars, har Garden derfor fått et ekstraoppdrag som hovedstadens utrykningsstyrke i kriser.

Over tusen gardister i Oslo

– Garden har over tusen godt trente gardister og offiserer i Oslo. Det sier seg selv at dette er en formidabel styrke som kan bistå politiet ved behov, sier Øie.

Han understreker at Garden er ydmyke i forhold til det nye oppdraget, og at ethvert oppdrag i hovedstaden utelukkende skal skje på politiets ettertrykkelige anmodning.

– Vårt hovedoppdrag er fortsatt å vokte de kongelige residensene med væpnede gardister. Men politiet og folk i Oslo skal vite at Garden er godt trent og forberedt til å rykke ut på svært kort tid hvis krisen rammer oss, sier Øie.

Artikkeltags