Da er det på tide å fikle med urverket igjen. Natt til søndag var det ugjenkallelig slutt på sommertiden. Nå skal klokka stilles én time tilbake, slik vi har gjort det her i landet siden 1980.

Selv om folk flest gjerne sukker og stønner over denne fiklingen to ganger i året, er det lett å glemme at den har sin funksjon også.

Ideen er at man med dette skal kunne få en bedre utnyttelse av lyse sommermåneder og utsette vinterens ankomst med mørke kvelder. Men søndag 28. oktober er det altså slutt. Det blir dermed mørkere om kvelden og viktig for fotgjengere å bruke refleksen.

Allerede i 1784 foreslo Benjamin Franklin å innføre sommertid, men tidsforskyvningen ble ikke innført før i 1916 i Tyskland.

Den sommertiden vi har i Norge i dag, ble innført i 1980, men først i 1996 ble Norge og EU enig om fast felles dato for stilling av klokka, nemlig siste søndag i mars og siste søndag i oktober.

For sikkerhets skyld fastsatte Nærings- og handelsdepartementet i 2008 en forskrift – på hele tre linjer – om hvordan dette skal foregå. Alt som et ledd i EØS-avtalen, selvsagt.

Regelen er at man alltid skal skru klokka mot sommeren, slik at man i mars stiller den fram mot sommeren og i oktober tilbake mot sommeren. En annen huskeregel er å gjøre som med utemøblene: Sett dem fram om våren, og sett dem tilbake om høsten.

Unntaket er landene på den sørlige halvkule der man ikke har behov for en slik regulering, men har en sommertid som går fra oktober til februar/mars.

Klokka skal egentlig stilles klokken tre natt til søndag, men slapp av, det går fint om du gjør det når du legger deg!