– IKEA-svar kommer før sommeren

Tror på IKEA-svar: Fylkesmann Erling Lae har lagt press for å få en snarlig IKEA-avgjørelse. Og Lae har fått forsikringer om at den kommer. Men fylkesmannen aner ikke hva svaret eventuelt blir. (Foto: Erik Werner Andersen)

Tror på IKEA-svar: Fylkesmann Erling Lae har lagt press for å få en snarlig IKEA-avgjørelse. Og Lae har fått forsikringer om at den kommer. Men fylkesmannen aner ikke hva svaret eventuelt blir. (Foto: Erik Werner Andersen)

Artikkelen er over 5 år gammel

Si din mening!

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Rett før helgen fikk Fylkesmannen i Vestfold, Erling Lae, bekreftet fra toppledelsen i miljøverndepartementet at en IKEA-avgjørelse er rett rundt hjørnet.

- Jeg var på en samling med fylkesmenn i Bergen, og i forbindelse med en annen sak tok jeg opp viktigheten av å få en avklaring snarest. Både fra talerstolen og i pausene formidlet jeg tydelig at alle i Vestfold er utålmodige. Tre års ventetid er lenge. Alle er tjent med en avgjørelsen nå, sier Erling Lae.

Svaret han fikk fra toppledelsen i miljøverndepartementet var positivt.

- De sa tydelig at en avgjørelse er nær. Noe tidspunkt fikk jeg ikke, men jeg vil tro på denne siden av sommeren.

- Hva tror du utfallet blir?

- Helt ærlig, så vet jeg ikke. Men jeg har formidlet lokalpolitikernes ønske om å få IKEA hit. Ellers risikerer vi at IKEA velger å etablere seg i Grenland, sier Lae.

Selv om Fylkesmannen ikke har noen innsigelser, har Lae forståelse for at det er en vanskelig sak.

- Utfordringen ligger i om det lar seg gjøre å begrense dette til kun å gjelde IKEA. Det er en klar forutsetning fra Fylkesmannen i Vestfold, slik at man ikke får en gjentakelse av Liertoppen. Vi har beskrevet viktigheten av ikke å få presedens- virkning.

Miljøverndepartementets kommunikasjonssjef hadde likevel ikke noe nytt å melde i går.

- Jeg kjenner ikke til noen utvikling, men skal sjekke, sa Berg.

Men Miljøverndepartementet ringte ikke tilbake. Dermed er det lite trolig at en avgjørelse allerede har blitt fattet.

Man kjenner heller ikke til noe nært forestående vedtak fra Miljøverndepartementet i ledelsen til IKEA.

- Vi skal i et møte om en par ukers tid. Dermed er det lite trolig at avgjørelsen faller før det, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Christian Thommesen.

- Vi håper møtet gir oss en anledning til å fronte synspunktene våre og vi har også et håp om at avgjørelsen faller ikke så lenge etter møtet, sier Thommesen.

Onsdag denne uken skrev eiendomssjef Bård Stang-Lund Valasjø i IKEA Norge en kronikk hvor han slo fast at Danebo er det eneste alternativet i Vestfold og Telemark.

Det har ikke endret seg:

- Dette har blitt framstilt som et ultimatum fra vår side. Men det var ikke vår hensikt. Vi har vært litt fraværende i debatten og ønsket å legge våre funn på bordet. Analysene vi har gjort viser at Danebo er det eneste aktuelle stedet i området, slår Thommesen fast.

Artikkeltags