Hunden Åtto er snart ferdig utdannet narkotikahund. Under en luftetur ved Farris ved Larvik lørdag viste han sitt potensial, og snuste seg fram til fem tusen brukerdoser amfetamin gjemt i løvet.

Mannen som hadde gjemt unna kiloen med amfetamin i skogen i Kilen lørdag, hadde maksimal uflaks. På vei tilbake gikk han rett på narkospanere med narkohunden Åtto. De luktet lunta.

Åtto (2), som er en lærenem hund som snart skal ta over for Mira (10), skulle bare luftes. Det endte med et stort beslag amfetamin midt i det populære turområdet i Kilen ved Farris. Prislapp: cirka 80.000 kroner.

Otto og sjefen hans, Karina Fjeldstad i narkogruppa ved Larvik politistasjon, rakk bare så vidt å parkere ved Hundeklubben, før de gikk på en gammel kjenning. Mannen (52) luktet sterkt av amfetamin, men de fant ingenting på han og måtte la han gå.

Åtto ga seg ikke med det, for da han logret nedover stien i retning Verdens ende i Kilengapet, luktet han etter hvert lunta. Gjemt i ei kløft inne i skogen, snuste Åtto seg fram til ett kilo amfetamin, som var gjemt i skogbunnen. Beslaget utgjør rundt 5.000 brukerdoser, og mannen hadde planer om å selge stoffet. På gata er prisen for ett gram amfetamin mellom 200 og 400 kroner.

– Snakk om å ha uflaks, sier Fjeldstad, om kjenningen de påtraff.

52-åringen ble senere konfrontert med funnet. Da var det vanskelig å sno seg unna.

– Han erkjenner å ha lagt det der. Han skulle bruke det selv og også selge videre, opplyser leder for krimavdelingen ved Larvik politistasjon, Knut Vidar Vittersø.

Da politiet ransaket mannens hjem, fant de i tillegg en halv liter av det flytende narkotiske stoffet GHB.

Nå er mannen siktet for kjøp og oppbevaring av minst ett kilo amfetamin. Han tidligere dømt for narkotikakriminalitet og vinningsforbrytelser.

Åtto er foreløpig ikke i tjeneste, men skal opp til «eksamen» i desember. Etter det skal Mira (10), som har vært narkotikapolitiets gode hjelper i en årrekke, få pensjonere seg.

– Hun er god, og har hjulpet oss mang en gang, konstaterer Fjeldstad, som tror Otto skal få kjørt seg når han skal gå i fotsporene til Mira.

– Må dere ha narkotikahund?

– Det er en stor fordel, fastslår leder for narkogruppa, Trude Løkken.

Hundene har så skarp luktesans, at de markerer på personer som for eksempel nylig har røyket hasj.

Når narkogruppa går til aksjon, bruker de hunden flittig.

– Vi sparer enormt med tid på ransakinger, sier Fjeldstad.

Både Mira, og nå også Åtto, kan sniffe seg fram til alt av narkotika som er gjemt unna.

Når aspiranten skal eksamineres om kort tid, vil han i hvert fall ikke ha problemer med å finne fram til amfetamin.