Ikke sett i Norge siden 1977

Artikkelen er over 6 år gammel

Nå tusler den rundt på et jorde i Larvik.

DEL

En jomfrutrane har slått seg til på et jorde i Kjose i Larvik. Fuglen er ikke sett i Norge siden 1977, og dette er trolig den andre observasjon av en villfugl av arten i landet noensinne.

Nå strømmer fugleentusiaster fra hele landet til stedet for å forsøke å få et glimt av fuglen.

- En utrolig artig observasjon å få med seg, sier frilansfotograf og fuglekjenner Geir Eriksen til ØP Nett.

- Jeg har aldri sett fuglen tidligere. At jeg skulle få se den og klare å ta bilder av den i vårt distrikt var både morsomt og spesielt, sier Eriksen, som er bosatt i Sandefjord.

Interesserte fra hele landet

Søndag var flere titalls fugleinteresserte på plass ved jordet i Kjose. Flere hadde flydd fra Stavanger i natt for å få med seg dette, og noen hadde kjørt bil fra Vestlandet for å se på fuglen.

- At dette er stort er det ingen tvil om. Jeg har vært fugleinteressert siden jeg var liten, og tok med meg barna for å få med meg den unike opplevelsen, sa Geir Klaveness fra Oslo til Geir Eriksen, som var på stedet søndag ettermiddag.

Trolig villfugl

- Vi kan ikke være hundre prosent sikre på at det er snakk om en villfugl, men alt tyder på at det er det, sier Tor Audun Olsen, som er sekretær i Norsk sjeldenhetskomite for fugl i Norsk Ornitologisk Forening, og som har sett bilder av fuglen i Kjose.

- Vi har registrert seks observasjoner av fuglen i Norge tidligere, men de fleste har nok vært av fugler som har rømt fra dyreparker. Denne er ikke ringmerket, og har ingen andre tegn som tyder på at den ikke er en villfugl. Siste gang et eksemplar ble sett i Norge var i 1977, så denne observasjonen er virkelig unik, sier Olsen.

Sett i Sverige

Jomfrutranen som nå holder seg i Kjose i Larvik har vært på stedet siden 30.juni, og det er trolig den samme som ble observert i Ørebro i Sverige for et par uker siden.

Arten hekker ifølge Store Norske Leksikon ved Svartehavet og i Sentral-Asia, og overvintrer i India og Afrika.

Tranen er atskillig mindre enn vanlig trane og grå, hvit og svart som den, men uten rød hodeflekk. Den svarte strupen og fremhalsen har sterkt forlengede fjær som et «brystskjegg».

Ifølge leksikonet er det kun ett funn tidligere som anses å være spontant (villfugl) og det ble gjort i Finnmark i 1966.

Svært spesielt

- Det er veldig sannsynlig at det er snakk om en villfugl. Og i så fall er dette en svært spesiell opplevelse, sier Simon Rix, som sitter komiteen sammen med Tor Audun Olsen.

- Bestanden av fulglen er nedadgående, og at eksemplar forviller seg helt til Norge er unikt. Nå må man nok regne med at fugleentusiaster fra hele landet kommer for å ta en titt, sier Rix.

Observert i 1977

Viggo Ree, som er en av Norges mest kjente feltbiologer, var sekretær i sjeldenhetskomiteen da den siste observasjonen ble gjort i 1977, og husker at han fikk inn et svart hvitt bilde av fuglen.

- Observasjonen ble gjort i juli det året på Jæren, og vi brukte bildet på omslaget til en rapport vi laget om sjeldne observasjoner, sier Ree.

- Den gang ble det ikke fastslått om det var snakk om en villfugl. Mest trolig var det en fugl som hadde rømt. At det har dukket opp et eksemplar nå som mest trolig er en villfugl er utrolig morsomt, sier Ree til avisa.

Tredje mest tallrike

Selv om bestanden av Jomfrutrane er på vei tilbake, er den fortsatt den tredje meste tallrike tranearten i verden.

- Det skal være mellom 200.000 og 240.000 eksemplarer igjen i verden, forteller Viggo Ree.

- Den mest tallrike arten er kanadatrane, som det finnes rundt en halv million eksemplarer av, og så er det mellom 220.000 og 250.000 eksemplarer av den vanlige tranen som vi også har i Norge. I tillegg til hovedbestanden, som hekker fra Krim og østover til Stillehavet, er det også en liten bestand i Atlasfjellene i Marokko og en liten bestand i østlige Tyrkia. Fuglene overvintrer blant annet i India og Afrika, og en liten del av denne bestanden raster på Kypros, forteller han.

Artikkeltags