Men avstemningen ga et klart flertall - 22 - for Stokkes Kåre Pettersen. Kun Larviks åtte delegater stemte for Bast.

Dermed fikk nominasjonskomiteen det som den ville. For Kåre Pettersen toppet listen da det som var ventet å bli en spennende avstemning endelig tok til, etter to timer med kandidatpresentasjoner og kaffepauser med jovial lobbyvirksomhet blant de 38 delegatene av i alt 53 mulige som møtte fram i Røde Kors-huset i Hvalfangerbyen.

Det var klart på forhånd at Jan Kulland fra Larvik Venstre ville lansere Hallstein Bast som førstekandidat under selve møtet, og at Sandefjord Venstre ville foreslå sin mann, Tor Homleid, opprinnelig foreslått som nummer tre på listen.

Og trioen fikk rikelig med anledning til å markedsføre seg selv, før man gikk til avstemning. Dvs. toppkandidat Pettersen er fremdeles stucked inn Bangkok og måtte få sin presentasjon lest opp.

Subjektivt vurdert og sett fra sidelinjen uten altfor sterke patriotiske briller på, virket det ikke som om Bast akkurat svekket sitt kandidatur gjennom sin tale. Han forsikret forsamlingen med glød og engasjement at han elsket rampelyset og mediespillet, ville jobbe knallhardt for viktige Venstre-saker som skole, strandsone, jernbane, kultur og styrking av kommunene, og at han var sulten på å gjenta og overgå bragden fra forrige stortingsvalg, da stortingstaburetten glapp med 32 stemmer.

Men 53 år gamle Pettersen tok altså like fullt hjem en klar seier, uten av 53 år gamle Bast tar det så forferdelig tungt.

- Nei, jeg har min rolle i partiet både lokalt og i rollen som fylkesleder og kommer uansett til å jobbe knallhardt for at Venstre skal få inn en representant på tinget etter valget neste høst, forsikrer han og er også påpasselig med å berømme den gode tonen man holdt under møtet.

For, ble det understreket av flere, det er optimisme i et parti som lå og kavet langt under sperregrensen for noen år tilbake, men som i dag svinger fra fem til nærmere ti prosent oppslutning på meningsmålingene. Og man understreket også at man denne gangen maktet å stille en liste uten «fyll» og med bunnsolide navn inneholdende flere mulige toppkandidater.

- Du var overraskende snublende nær en taburett forrige gang, og nå er du ikke engang toppkandidat, men står helt nede på tiendeplass, hvorfor?

- Jeg gjorde det klart for nominasjonskomiteen at jeg var veldig sulten på førsteplassen, men om det ikke skulle bli den, ville jeg heller stå lenger nede på listen og bruke kreftene til beste for Venstre via andre arenaer. For å si det sånn, det blir mange paneldebatter og folkemøter for de øverste kandidatene, poengterer han.

- Betyr det at ambisjonene om en stortingskarriere er over for din del?

- Absolutt ikke. Venstre satser på jernbanen og det går alltid et tog, så jeg kommer sterkere tilbake, lover han og tror noe av årsaken til at han ikke fikk med seg andre enn Larvik-delegatene, er at han ikke har jobbet godt nok med å profilere seg utenfor Larvik, selv om han er fylkesleder i partiet.

- Det ble kommentert fra en av innlederne at det nytter ikke for en førstekandidat å være en local hero i Sande, man må være en local hero for hele Vestfold og samlende for hele partiet, og den var vel muligens til meg, tror Bast.