Den nye moskeen i Larvik kan bli finansiert med penger fra Kuwait, Qatar og De forente arabiske emirater. Må skaffe 12 mill. på et drøyt år.

12 millioner gjenstår å betale før handelsskolen kan bli Larviks nye moské. – Mange har lovet oss støtte, sier Mohammed Zaidan.

For en snau måned siden presenterte Østlands-Posten en serie arkitekttegninger som viste fire mulige løsninger til en helt ny moské på tomta der den gamle handelsskolen ligger i dag.

Les også: Moderne moské i støpeskjeen

Men skal Islamsk kulturforening få realisert drømmen om et topp moderne gudshus på Torstrand, må finansene først være i orden. Det er de ikke per i dag, ifølge leder Mohammed Zaidan.

– Å kunne bygge en ny moské for alle muslimer i Larvik er en drøm for oss. Et håp. Men det koster penger. Vi jobber med å skaffe til veie midler for å kunne betale resten av kjøpesummen på handelsskolen, forteller Zaidan til ØP.

Har hatt flere på besøk

Ifølge foreningslederen har han fått mange løfter fra flere mulige støttespillere i Norge. En ikke ubetydelig del av millionbeløpet kan imidlertid komme fra langt utenfor landegrensene.

I sommer hadde Zaidan med seg «to, tre personer» fra Midtøsten på befaring på tomta.

– Dette er mennesker som har kontakt med forretningsfolk i hjemlandet, sier han.

– Hvilke land er det snakk om?

– Kuwait, Qatar og De forente arabiske emirater. Jeg har selv vært der nede for å søke om støtte. Det er personer derfra som var med meg på en runde på skolen.

– Vil de bidra med penger?

– Det vet jeg ikke ennå. Men de var positive.

Risikerer å miste alt

Islamsk kulturforening har kjøpt to eiendommer for til sammen 17 millioner kroner: parkeringsplassen fra IF Fram og handelsskolen fra Handelskolen Eiendom AS.

Fem millioner er allerede betalt, slik kontrakten krever. De resterende 12 millionene skal etter avtalen være inne på selgernes konto før 1. april 2015.

Drøyer betalingen til årsslutt, er det krise for kulturforeningen.

Da tilfaller nemlig eiendommene sine opprinnelige eiere, samt at de fem millioner kronene går tapt.

Zaidan innrømmer at han er bekymret.

– En forretningsmann som ikke har penger i hånden, kan ikke si at han har penger. Så enkelt er det. Vi har samlet inn litt, men hvor mye har jeg ikke oversikt over. Men mange har lovet å støtte oss før 31. mars.

Arild Jacobsen er daglig leder i Handelskolen Eiendom. Han forventer at salget går som avtalt.

– Vi forholder oss til kontrakten vi har med Islamsk kulturforening. Om de har penger eller ikke er opp til dem. Har de ikke det, tilfaller skolen oss igjen.

Jacobsen var selv med da en av de potensielle støttespillerne fra den arabiske halvøy besøkte det tidligere skolebygget på sensommeren.

– Jeg kan bekrefte at jeg har gått befaring med én. Men hvor han kom fra vet jeg ikke, sier han.