Jarle deler kreftsykdommen på Facebook

Jarle Gogstad er operert for lungekreft på Rikshospitalet, fra sykehusrommet deler han sykdommen til sine 1.300 venner på Facebook. (Foto: Elisabeth Løsnæs)

Jarle Gogstad er operert for lungekreft på Rikshospitalet, fra sykehusrommet deler han sykdommen til sine 1.300 venner på Facebook. (Foto: Elisabeth Løsnæs) Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

I en lenestol på Rikshospitalet sitter Jarle Gogstad. Bryggesjauer, rabagast og Mr. Sporty. Han er operert for lungekreft og viser fram operasjonssåret til sine 1.300 venner på Facebook.

Han er så vidt våknet etter narkosen. 40 prosent av høyre lunge er borte. Omtåket etter operasjonen deler Jarle Gogstad (39) fra Larvik et par krydrede morsomheter med sine venner på Facebook. Og sånn blir det.

– Det er meg da. Prat med meg – ikke om meg, sier Gogstad selv.

Han snakker som vanlig. Full av vittigheter, latter og godord om norsk helsevesen. Under armen er bandasjen godt synlig. Han blir enige med ØPs journalist om at det er greit å ha «baris» på bildene i avisa – at det også er Jarle.

– Mutter'n synes ikke jeg burde legge ut alt, men til helvete heller. Da vet folk i hvert fall alt.

Deler liv og død

Det er sånn han har valgt å gjøre det. Nå kan folk selv finne ut hvordan det går med Mr. Sporty ved å logge seg inn på Facebook.

Det er en ting i tiden. Kreft som for mange er tabu, blir delt på Facebook der kjente og ukjente får ta del i balansegangen mellom liv og død når alvorlig sykdom rammer. Før var det privat.

Liker «likes»

– Det er kult at mange trykker «like». Noen «likes» betyr mer enn andre, og er det en kul kommentar, så svarer jeg.

– Fungerer det som en slags terapi?

– Det er hyggelig at folk bryr seg, men jeg tror ikke det er terapi. Det er mer telefoner og tekstmeldinger, men det er moro at folk følger, innrømmer han.

Nye venner

Etter at han begynte å dele sykdommen med andre på nett, har det strømmet til 300 nye Facebook-venner. Jarle har fortsatt praksisen med å fortelle om sykdom, smerte, humor og tøys fra sykehuset.

– Jeg opplevde at det var mye snakk. At kreften skulle ha spredd seg, forteller han.

Det har den ikke og på face får han avdramatisert sin egen situasjon og fortalt om livet på enerom på Riksen.

– På Facebook er det mange som klager, men er du syk i Norge, som hjertesyk eller kreft, så får du hjelp. Når du kommer hit (Rikshospitalet, red.anm.), er det eliteserien, skryter Gogstad.

Fan av Helse-Norge

Før kreften rammet han selv. reflekterte han lite over norsk helsevesen. Nå er han blitt helt fan. Og det forteller han gjerne.

– Drosja kommer og henter deg hjemme og de kommer inn og henter bagasjen. Du kommer inn på Helseekspressen til puter, kaffe og nærmest flyseter, og det er to sykepleiere med. Det går ikke an å kritisere et sånt system. Jeg skal betale hver skattekroner med glede heretter, roser Gogstad.

Nå har han forlatte hjerterommet på Riksen med utsikt til Gaustad og flyttet til Tønsberg. Snart er han hjemme hos sin tålmodige samboer Vibeke.

Kreftfri – både på og utenfor Facebook.

Fulgte Ylva på face

85.000 fulgte avdøde Ylvas (7) kreftsykdom på Facebook.

Den lille jenta fra Drøbak døde nylig, noe som ble markert med fakkeltog fra engasjerte mennesker som i lang tid har fulgt den lille jentas sykdomsutvikling på Facebook. Faren Magne Helander og familien valgte å være åpne på Facebook om datterens sykdom og delte det med lesere over hele landet. NRK skriver at jenta fikk diagnosen kreft som treåring. Til slutt var det ingenting legene kunne gjøre med hjernesvulsten, og hun døde 6. november.

Til NRK sier faren om åpenheten rundt datterens sykdom på Facebook.

– På mange måter så ble det et nytt liv for meg. Jeg ble så lei av at folk synes synd på oss fordi vi hadde et sykt barn. Jeg hadde lyst til å vise dem at det var mange fine ting ved det også, sier han til NRK.

Er nærmere sykesenga

Folk deler livet sitt på sosiale medier. Deler man ikke, «er man ikke».

– Sosiale medier er blitt en ny og viktig sosial arena. Har det ikke stått på Facebook, har det ikke skjedd, sier Petter Bae Brandtzæg, og viser til folks oppdateringer og bilder.

Så også for sykdom. Det som før var åpent for de nærmeste, blir delt med alle på nett. Folk kan enkelt støtte folk som står fram med sykdom, eller støtte aksjoner og annet ved å trykke like. På den måten kan folk engasjere seg enkelt uten at de må gjøre stort for det, eller fysisk være til stede.

– Et element er også å bli sett av andre og få støtte. Et «like» er jo et slags klapp på skulderen. Disse klappene på skulderen hadde det ikke vært like lette å få før i tiden. Da var man i større grad avhengige av at folk kom til sykesengen, eller at folk tok opp telefonen og ringte.

– Vi kan enkelt dele av oss selv og gi deg støtte ved å trykke på en knapp, påpeker Sintef-forskeren.

Ved å dele alvorlige ting som sykdom på sosiale medier, kan også folk ta kontrollen over sin egen historie, bli sett og vise styrke ved å være til stede selv om de er syke.

Personlige historier – før som nå – rører ved folk.

– Slike historier har alltid engasjert mennesker, påpeker Bae Brandtzæg.

Artikkeltags