Jubler over nynorsk-forslag

Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Si din mening!

DEL

Høyre Leder Lene Camilla Westgaard-Halle: - Håper Thor Heyerdahl blir første skole ut.

Den siste timen med tvungen bøying av nynorske verb kan ha kommet i Vestfold. Utdanningsdirektoratet har foreslått radikale endringer i sidemålsundervisningen, og Høyre jubler.

- Dette er en viktig dag for mange skoleelever, sier Lene Westgaard-Halle, leder i Larvik Høyre.

Det nye forslaget innebærer et mindre omfattende norskfag, hvor plassen til sidemålet trappes ned. Hovedmålet skal gis større plass, og en tydeligere prioritering.

- Det er urealistisk å forlange at elevene skal være like gode i hovedmål og sidemål, det viktigste er at man behersker hovedmålet godt, sier Westgaard-Halle, som representerer Høyre i fylkestinget.

- Høyre har foreslått en forsøksordning med valgfri sidemålsundervisning både i ungdomsskolen i Larvik, og i videregående i Vestfold. Det viktigste med sidemålet er man lærer den kulturelle verdien for eksempel nynorsken bærer med seg, historiene og tradisjonene, ikke hvordan man bøyer et verb, fortsetter Westgaard-Halle.

Forslaget fra direktoratet går ut på å gi nettopp hovedmålet mer plass. Samtidig skal antall standpunktkarakterer i norsk reduseres fra tre til to både i ungdomsskolen og på videregående.

Forslagene inkluderer også at elever på ungdomstrinnet slipper egen eksamensdag i skriftlig sidemål, mens på videregående vil eksamen i sidemål få en annen, mindre omfattende form.

Læreplanforslaget skal sendes ut til høring til høsten, og først i 2013 vil et forslag kunne bli vedtatt.

Noregs Mållag er svært misfornøyd med forslagene og minner om at de tre regjeringspartiene gikk til valg på at de skulle styrke nynorsken og jobbe for mer likestilling mellom nynorsk og bokmål.

Høyre vil gå lenger enn de rødgrønne, og vil gjøre sidemålet helt valgfritt.

- Skal vi ta vare på nynorsken må vi fjerne elementet av tvang. Det gjør at mange elever i dag ser på nynorsk som noe negativt. I dag går 1 av 5 elever ut av grunnskolen uten å kunne lese og skrive skikkelig, dette vil hjelpe mange elever som sliter, og jeg håper Vestfold og Thor Heyerdahl vgs. kan være første skole ut, avslutter Westgaard-Halle.

Artikkeltags