Populært gavetre – tredje året på rad

Enkle ønsker: Monica Ljusnes viser fram noen av kortene med ønsker som så langt har kommet inn.

Enkle ønsker: Monica Ljusnes viser fram noen av kortene med ønsker som så langt har kommet inn. Foto:

Røde Kors gavetre på Torget i Larvik har vært en stor suksess siden det ble introdusert for tre år siden. Lørdag er de første av årets gaveønsker på plass.

DEL

– Behovet er utrolig stort, og vi er veldig glad for at tiltaket har fått så stor respons. Dette har tydeligvis rørt mange, sier Monica Ljusnes i Røde Kors Larvik til Østlands-Posten.

Lettere å gi

Det var Mette Daapan i Larvik kommune som tok med seg ideen fra sine år i Danmark, og hun introduserte ideen for Røde Kors og Larvik By.

– Jeg så at Røde Kors samlet inn gaver til unge i Larvik, og tenkte at mange nok er usikre på hva de skal kjøpe og hva barna ønsker seg, sa Mette Daapan til avisa.

– Her kan folk se hva de ønsker seg, og da er det kanskje enklere å kjøpe en gave og gi den videre. Her ser man også at ønskene er små og rimelige. Trist på mange måter at det viser at de har veldig lite, men viktig å synliggjøre virkeligheten også, sa hun.

Les også: 17-åring i Larvik har aldri hatt et eget håndkle. Nå ønsker han seg det til jul

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klare: Fra lørdag vil det henge nye julegaveønsker på treet ved Toget lover, fra venstre, Monica Ljusnes, Paal Espen Wingaard, fra Larvik By, og Sirilin Alviniussen Askerud. De to damene fra Røde Kors i Larvik.

Klare: Fra lørdag vil det henge nye julegaveønsker på treet ved Toget lover, fra venstre, Monica Ljusnes, Paal Espen Wingaard, fra Larvik By, og Sirilin Alviniussen Askerud. De to damene fra Røde Kors i Larvik. Foto:

Gjentas over hele landet

Røde Kors har de siste ni årene samlet inn julegaver til barn og ungdom i vanskeligstilte familier i Larvik. Nå fikk de en idé som førte til at antallet gaver som kom inn økte.

– Vi samler inn julegaveønsker fra barn og ungdom gjennom blant annet barnevernet, NAV, skoler og helsestasjoner.

– Så har vi hengt kort med ønskene på treet. De som vil tar med seg kort, kjøper gaver i butikker, og så kan gavene leveres i noen av butikkene i byen eller i bodene rett ved juletreet, forteller Monica Ljusnes.

Hun kan fortelle at prosjektet i fjor sørget for julegaver til cirka 1.200 barn og unge, og at konseptet nå gjentas mange andre steder i landet.

– Vi får stadig telefoner fra byer og steder som ønsker å gjøre det samme som oss. Hvor mange steder dette gjennomføres vet jeg ikke, men det har blitt mange, sier Ljusnes.

Les også: – Responsen har vært helt enorm!

(artikkelen fortsetter under bildet)

Det var Mette Daapan, til høyre, som tok med seg ideen til gavetreet hjem fra Danmark. Her sammen med Monica Ljusnes og tidligere leder i Larvik By, Ole Martin Holthe, på Torget for to år siden.

Det var Mette Daapan, til høyre, som tok med seg ideen til gavetreet hjem fra Danmark. Her sammen med Monica Ljusnes og tidligere leder i Larvik By, Ole Martin Holthe, på Torget for to år siden. Foto:

Enkle ønsker

De første julegaveønskene for denne julen har for lengst kommet inn, og ønskene er både enkle og rimelige å kjøpe inn.

– Ønskene forteller nok mye om hvor dårlig økonomi mange familier i Larvik har, og hva små ting, som er selvfølgeligheter for oss andre, kan bety å kunne få.

– I tillegg hjelper vi til med gaver også ellers i året. For eksempel hvis noen er invitert i bursdag, men ikke vil gå fordi de ikke har råd til å ha med seg en gave. Heldigvis støtter folk oss i å skaffe det også, sier Monica Ljusnes.

Hun viser oss et av kortene som er hentet inn for denne julen, og som skal henge på juletreet ved Torget fra lørdag.

«Jente 16 år. Sminke, lue, skjerf» står det på et av kortene som Monica Ljusnes viser ØP.

– Som du ser er det ikke her dyre gaveønsker, men enkle ting som barn og unge ønsker seg.

– Tar du med deg et kort, behøver du heller ikke kjøpe alt som står på listen. Dette er ikke handlelister, men ønskelister. Her har man mulighet til å hjelpe barne- og ungdom som ikke har det så lett. Jeg håper riktig mange vil hjelpe oss i år også. Jeg vet at mange ser fram til at ønskene blir hengt opp, og jeg kjenner til at barn har spart penger gjennom året for å få råd til å kjøpe gaver. Det er utrolig flott, sier Monica Ljusnes til slutt.

Artikkeltags