To katter fra Larvik-distriktet ble avlivet på grunn av pesten sist uke.

Den ene katten ble avlivet hjemme hos katteeieren i Larvik, mens den andre ble avlivet ved Rising dyreklinikk i Skien.

ØP har ikke klart å komme i kontakt med klinikken fredag kveld, men avisa Varden skriver at katten kom inn til klinikken fredag for en uke siden.

Dyrepleier Hanne Adolfsen ved klinikken forteller til avisa at katten hadde mistet matlysten, blitt tynn og generelt var slapp, og at undesøkelser bekreftet at den hadde kattepest.

– Vi prøvde å gi katten væske, men den ble til slutt såpass dårlig at den måtte avlives, sier Adolfsen til avisa.

Var ikke vaksinert

ØP Nett har snakket med eieren til de to kattene, som ønsker å være anonym, og hun bekrefter at det var hennes katt som ble avlivet ved dyreklinikken i Skien.

- Begge kattene var rundt ett år gamle, og dessverre hadde vi ikke vaksinert dem, forteller eieren til avisa.

- Dette burde vi naturligvis ha gjort, og vi anbefaler alle andre katteeiere om å sørge for at det blir gjort, sier hun.

Ble svært dårlige

Kvinnen forteller at den ene katten ble så dårlig hjemme at hun valgte å få den avlivet på stedet, mens den andre ble tatt med til klinikken i Skien.

- Klinikken tok blodprøver av katten, og dessverre ble den også så dårlig at den måtte avlives, forteller kvinnen.

- Kjenner man katten sin er det lett å oppdage at den er syk. Vanlige symptomer er at den spiser lite, får feber og blir i dårlig allmennform. For enhver katteier er det trist å se dyret sitt lide på denne måten, og derfor er det å ta vaksine viktig, sier hun.

Katteeieren ber også eiere som har mange katter om å være spesielt oppmerksomme på sykdommen.

Trolig ikke epidemi

ØP Nett klarte fredag kveld heller ikke å komme i kontakt med dyreklinikker i Larvik, men veterinær hos Tønsberg Dyreklinikk, Vibeke Fjeld Harlan, sier til avisa at man med jevne mellomrom får inn katter fra Vestfold som har kattepest.

- Vi har imidlertid ingen signaler som tilsier at det er noen epidemi på gang i Vestfold nå, men det tryggeste er å sørge for at katten blir vaksinert, sier hun.

- Kattene blir svært syke når de får pesten, og det er vanlig at dyret dør. Det gjelder ikke minst for unge katter, sier hun.

Svært smittsom

Sykdommen er svært smittsom. Ved plutselig utbrudd ser man gjerne disse symptomene: Feber, manglende matlyst, nedstemthet, depresjon, leukoeni (mangel på hvite blodlegemer), oppkast, diaré (ofte blodig), problemer med å svelge, uttørking pga. lite væskeinntak.

Les mer om sykdommen i faktaboksen til høyre.