Kjærrateina er stengt for i år

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Årets siste teinetrekking var torsdag 7. august, og teina er nå stengt for fangst av laks.

Lakseteina er igjen satt på plass i Kjærrafossen i Numedalslågen i Lardal i Vestfold.


Følg fisken live

Nytt av året er at man nå via webkamera kan følge med om det er laks i teina, eller se når laksen går i teina.

- Det å se laksen når den går i teina er det få, eller ingen som har sett tidligere, forteller Skjerven.

Så nå skal det altså være duket for spennende tidtrøyte utover lyse sommerkvelder.

Kjærrafiske med teine har forøvrig lang tradisjon. Faktisk så langt tilbake som i 1367.

- Den gang ble det fisket med to teiner. Ifølge opplysninger i Riksarkivet ble det ved en anledning tatt så mange som 170 laks. Det er helt vanvittig. Vi har hatt 50 i teina vår en gang, og synes det var utrolig, sier Skjerven.

Kulturhistorisk fiske

Kjærra-anlegget i Numedalslågen i Lardal i Vestfold stammer fra middelalderen. Navnet kommer fra «ker», som betyr kar eller beholder. Anlegget består av store, laftede «furubrygger» fylt med stein for å tåle presset fra vannet og isen. Bryggene er sammenkoblet med gangbruer, og fra disse senkes grindene som sperrer elveløpet når teina fisker. Midt mellom de to bryggene nærmest land ligger selve teina. Laksen som er på vei opp elva ledes inn i denne teina som den ikke slipper ut av.

Kjærra var i drift til 1958. Etter det forfalt anlegget gradvis, men etter iherdig innsats fra andelshaverne kunne det nyrestaurerte Kjærra-anlegget åpnes i 1992.

Som regel storlaks

I det østre fosseløpet er det bygd opp store kar av tømmer. I en av åpningene er det ei stor teine, som laksen går inn i og ikke kommer ut av. Teina blir nå tømt hver torsdag i sommerhalvåret. Innholdet består som regel av storlaks, og folk kommer langveis fra for å delta i tømmingen av teina. Innholdet blir auksjonert bort.

(Kilde: Kjaerra.no)

Artikkeltags