Tidligere klassekamerater av den terrormistenkte 23-åringen fra Larvik er ikke i tvil: - Det må være ham, sier de til Østlands-Posten.

Tidligere klassekamerater av 23-åringen ser på videoen som er tatt fra overvåkingskameraene på kjøpesenteret Westgate i Nairobi 21. september.

- Det må være ham. Han hadde ganske spesiell gange, og du ser han går annerledes enn de andre der. Og så hadde han en del fakter, han veiet litt med hendene og det ser du han gjør på de bildene, sier de til avisa.

ØP har snakket med flere av den angivelig terrormistenktes tidligere klassekamerater i Larvik.

En av dem forteller til Østlands-Posten at han ikke ble overrasket da mannen ble knyttet til terroraksjonen på et kjøpesenter i Nairobi, hvor 67 mennesker ble drept.

Hadde trolig aktiv rolle

Mannen, som kenyansk politi ifølge flere medier mener deltok i terrorangrepet i et kjøpesenter i Nairobi i september, ble i fjor frikjent for et brutalt drap i Somalia..

Nordmannen, som er av somalisk opprinnelse og kom til til Norge som flyktning, var i mange år bosatt i Larvik før han reiste tilbake til Mogadishu. Han skal ha blitt, sammen med et medlem av terrorgruppa al-Shabaab, arrestert i Somalias hovedstad i fjor, tiltalt for et brutalt drap

Både kenyansk og norsk politi er ifølge Dagbladet sikre på at 23-åringen hadde en aktiv rolle da terrorister angrep kjøpesenteret Westgate i Nairobi 21. september. 67 uskyldige mennesker ble drept og nettopp al-Shabaab tok på seg ansvaret for terroraksjonen.

Les hele saken her: Ettersøkt terrorist var bosatt i Larvik - var frikjent for drap

Ba flere ganger om dagen

– Han ble mer opptatt av religionen sin da han gikk på videregående, og han begynte å be flere ganger om dagen, sier klassekameraten til ØP.

Mannen gikk sammen med den etterlyste mannen på barneskolen og ungdomsskolen.

Moren var blitt drept i Somalia

- Han hadde det ganske dritt da han kom til Norge, fordi moren hans var blitt drept i hjemlandet Somalia. Det fortalte han til oss. Men det var jo tydelig at han ikke hadde så greit, sier mannen som ønsker å være anonym.

Kunne være voldelig

Han forteller at selv om de andre i klassen prøvde å inkludere somalieren, ønsket 23-åringen å være for seg selv.

- Han kunne være litt voldelig av seg, så jeg var aldri så fan av ham på barneskolen. På ungdomsskolen holdt han seg for seg selv, og var aldri med på noe etter skoletid.

Endret seg i 16-års alderen

Ifølge klassekameraten begynte den terrormistenkte på samme barneskole som ham i 5.klasse. Etter det han beskriver som en turbulent tid på ungdomsskolen, begynte han på Thor Heyerdahl videregående skole.

- I 16-års alderen endret han seg ganske mye, han ble faktisk roligere og ble ikke like fort så sint som han kunne bli på barneskolen.

Ble mer opptatt av religion

Han mener det har utgangspunkt i at 23-åringen ble mer opptatt av religion.

- Han begynte å ha med seg bønneteppe på skolen, og ba fem ganger om dagen. Han kunne legge seg ned og be hvor som helst på skolen. Og så begynte han å gå i kjortel og kalott.

- Er du overrasket over at den tidligere klassekameraten din nå er terrormistenkt for å ha drept 69 mennesker?

- Jeg har aldri sett for meg at han var en type som kunne gått så langt som det her, men jeg husker i starten på videregående at han var inne på spesielle nettsider om blant annet likvidering av amerikanske soldater. Så jeg ble egentlig ikke veldig overrasket. Han var den første jeg tenkte på da de sa han var fra Larvik, sier han til avisa.

Uklart hva som har skjedd med mannen

Verken norsk eller kenyansk sikkerhetspoliti er sikre på skjebnen til 23-åringen. Han kan ifølge Dagbladet være en av fire terrorister som ble funnet forbrent til det ugjenkjennelige inne i kjøpesenteret Westgate, men han kan også være blant terroristene som klarte å rømme, skriver avisen.

Les også: 23-åringen fra Larvik kan være død

Kjenner du noe til dette? Tips ØP Nett på tlf. 977 09 098 eller nettavisa@op.no.