Skatt Sør bekrefter overfor Østlands-Posten at selskapet Norsk Søkemotoroptimalisering ikke er registrert i merverdiavgiftregistret, og at de dermed begår en ulovlighet ved å kreve inn moms.

Mange henvendelser

Administrerende direktør Per Fredrik J. Svedlund i nettstedet trygghandel.no, som har over 2.000 medlemsbedrifter over hele landet og blant annet hjelper til med tvistesaker, sier at de bare siden torsdag har fått over 25 henvendelser fra bedrifter som har fått fakturaer fra Norsk Søkemotoroptimalisering.

- Vi advarer nå sterkt mot å å ha kontakt med dette selskapet. 25 henvendelser på så kort tid er mye. I tillegg har nok mange kontaktet mediebyråer om dette. Her er det snakk om en masseutsendelse for å sikre seg at noen går på limpinnen, sier Svedlund.

- Dette er svindel

Mandag ble Østlands-Posten kontaktet av to firmaer i Larvik som hadde mottatt fakturaer fra Norsk Søkemotoroptimalisering.

Fakturaene var på i underkant av 3.000 kroner, og skulle være oppgjør for avtalte søkemotortjenester. Ingen av de to firmaene hadde imidlertid bestilt tjenesten fra Norsk Søkemotoroptimalisering,

Les saken her: Advarer mot fakturasvindel

- Dette går igjen på alle henvendelsene vi har fått, og her er det nok snakk om en type svindel som har økt i omfang de siste årene. Ofte er det snakk om svenske bakmenn, og det vi ser her er i ferd med å bli en stor «industri», sier Svedlund.

- Fenomenet går egentlig helt tilbake til 1970-tallet, da svindlere sendte ut fakturaer på plasseringer i diverse kataloger. I de siste årene har ny teknologi ført til at dette har tatt seg opp igjen, sier han.

Krever inn moms

I tillegg til å sende ut fakturaer på tjenester som ikke er levert, krever Norsk Søkemotoroptimalisering inn merverdiavgift på fakturaene.

Skatt Sør bekreftet tirsdag morgen overfor ØP at selskapet ikke er momsregistrert, og at det dermed er ulovlig å kreve inn avgift.

Selskapet har på tross av flere henvendelser ikke vært villig til å snakke med Østlands-Posten, men svarer på e-post at «Selskapet er nystartet (mai) og registrering i MVA-registeret skal være i prosess, ettersom bedrifter må registrere seg i MVA-registeret etter at omsetningen har passert 50 000 kr.»

- Når vi ser på antallet klagesaker, så har dette selskapet uten tvil fakturert for et langt høyere beløp enn 50.000 kroner. Dette viser useriøsiteten til firmaet; når du fakturerer med et nystartet firma, så sender du de første fakturaene uten moms til du har kommet opp i summen av 50 000 kroner. Derfra pålegges merverdiavgift på fakturaene. Det går ikke å gjøre som disse har gjort, sier Per Fredrik J. Svedlund i en kommentar til svaret fra Norsk Søkemotoroptimalisering.

Klassisk svindelforsøk

Også mandag mottok Østlands-Posten en e-post fra selskapet etter forespørsel om kontakt: «I sommer og høst har selskapet hatt en salgskampanje over telefon. Her har vi opplevd en del klager. Vi gjør vårt beste for å rydde opp i klagene. Vi ønsker fornøyde kunder, og kan garantere alle som klager svar, og en løsning, innen tre dager.»

- Dette er dessverre et klassisk svindelforsøk. De hevder at det har blitt utført et salg, at de har en referanse hos firmaene de henvender seg til, at det har blitt levert en tjeneste, og at den skal ha blitt kontrollert. Påstandene som aktøren kommer viser seg imidlertid ikke å stemme, sier Per Fredrik J. Svedlund.

- Vi har vært i kontakt med selskapet for å få utlevert fakturagrunnlag for de første klagene som strømmet inn, men de kommer bare med uklare påstander og forsøker å «kjøpe seg tid» i forhold at vi sender ut advarsler om dem. Vi ønsker nå å advare på det sterkeste mot fakturaer utsendt av Norsk Søkemotoroptimalisering. Hvis noen mottar en slik, så betal absolutt ikke fakturaen! Vi anbefaler å sende oss en kopi av saken og politianmelde forholdet som forsøk på bedrageri, sier han.

Østlands-Posten var tirsdag også i kontakt med Skattetaten, som ikke ønsker å uttale seg om saken.

- Skatteetaten kan av taushetshensyn ikke kommentere enkeltbedrifter, skriver medierådgiver Ernst Larsen i en e-post til avisa.

Hovedkontor i Gøteborg

Norsk Søkemotoroptimalisering er ifølge opplysninger i Brønnøysundregisteret et Norskregistrert utenlandsk foretak (NUF). Selskapets hovedkontor er i Gøteborg i Sverige, og ble registrert i enhetsregisteret i Brønnøysund 10. mai i år.