Gå til sidens hovedinnhold

Krever karantene for fusk

Artikkelen er over 13 år gammel

Arvid Eikeland i Fellesforbundet mener at bønder som fusker med kontraktene til sesongarbeiderne bør bli straffet med karantene eller bot.

I går besøkte fagforbundet sesongarbeidere i Larvik.

Det er høysesong for sesongarbeidere. På Foldvik gård i Stavern er det full sving i åker og drivhus. De 22 polakkene og litauerne som for tiden jobber der, plukker jordbær, tomater, vanner blomster og gjør annet gårdsarbeid. Men kjenner de til hvilke rettigheter de har som arbeidstaker i Norge? Har de skrevet arbeidskontrakt? Og er den i så fall på rett språk?

Dette og andre arbeids- og boforhold har Fellesforbundet jobbet for å informere om til utenlandske arbeidere i Vestfold de siste to månedene.

Fellesforbundet har fått 17 millioner kroner til å bruke på å avsløre dårlige bo- og arbeidsforhold i Norge. Denne uka var det utenlandske arbeidere i Larvik sin tur til å få besøk.

Fellesforbundet er LOs største forbund i privat sektor og har ingen kontrollmyndighet, men kan anmelde dårlig forhold til Arbeidstilsynet.

- Det er stort sett gode arbeidsforhold hos de fleste. Vi registrerer at det går i riktig retning. Men vi opplever dessverre lovbrudd og dårlig behandling av mennesker, forteller Raymond Marthinsen fra Fellesforbundet i Vestfold.

- Her på Foldvik gård ser det ut til at alt er bra. Men andre steder har vi sett at arbeidsgivere ikke opptrer i henhold til regelverket. Manglende garanti ved akkordarbeid går igjen flere steder. Dette er ikke akseptabelt, sier Marthinsen.

Etter gårdsbefaringen hadde Fellesforbundet invitert utenlandske arbeidstakere i Larvik til Halle bygdestue, for å informere om lønns- og arbeidsvilkår. Et 30 talls polakker og åtte litauere hadde møtt opp.

Sekretær i forhandlingsavdelingen i Fellesforbundet Arvid Eikeland fikk, med hjelp av en polsk tolk, informert om lønns- og arbeidsvilkår og svart på spørsmål fra arbeidstakerne.

- Vi er i en situasjon der vi har for lite arbeidskraft i Norge. Arbeidet dere gjør er svært viktig for norsk landbruk, og det er viktig at dere er opplyst om hvilke lover og regler som gjelder her, fortalte Eikeland til de oppmøtte.

Eikeland mener at bønder som ansetter folk til sesongarbeid uten å gi dem arbeidskontrakt burde få straffereaksjoner.

- Mange bønder fusker med kontraktene til sesongarbeiderne. I dag finnes det ingen konkrete reaksjonsmetoder på de som blir tatt i slike lovbrudd. Det burde være straffereaksjoner som gjør at det ikke frister til gjentakelse. For eksempel kan man gi bønder karantene fra å hente inn sesongarbeidere. En annen metode er å dele ut større bøter, sa Eikeland.