Sa seg skyldig og ble dømt til samfunnsstraff for 20 lovbrudd – deriblant ran og vold

ERKJENTE: 19-åringen som var tiltalt for en rekke lovbrudd sa seg skyldig i alle punktene og ble dømt for samtlige. (Arkivfoto)

ERKJENTE: 19-åringen som var tiltalt for en rekke lovbrudd sa seg skyldig i alle punktene og ble dømt for samtlige. (Arkivfoto)

Artikkelen er over 2 år gammel

Listen over lovbrudd var lang for 19-åringen som møtte i retten i september. Der sa han seg skyldig i alt, men lovet at han hadde skjerpet seg.

DEL

Ikke mindre enn ti tiltalepunkter møtte 19-åringen i Larvik tingrett i september i år. Lista over kriminelle handlinger omhandlet hendelser over en periode på et snaut år, fra desember 2015 til oktober 2016.

19-åringen sa seg skyldig i alle punktene og ble dermed dømt for til sammen 20 brudd på norsk lov. Siden han erkjente straffskyld ble det ikke ført noen vitner i retten.

Ran og vold

Det retten mente var de mest alvorlige punktene i saken handlet om ran og bruk av vold.

I retten forklarte han nemlig at han, sammen med to kamerater, hadde bestemt seg for å dra hjem til en kar de hadde kjøpt narkotika av, men som hadde lurt dem ved å gi dem mindre stoff enn de hadde betalt for. Dette var i oktober i 2016. Da mannen hadde skrytt av å ha mye narkotika hjemme, bestemte de tre kompisene seg for å besøke ham og stjele med seg narkotika.

Da mannen åpnet døra hjemme ble han lagt i bakken og 19-åringen skal da ha slått ham med et balltre. Mannen skal ha fått blåmerker etter slagene, og ble så redd at han fortalte hvor han hadde gjemt narkotikaen.

De tre ranerne forsynte seg dermed med både marihuana og rivotril før de stakk av og brukte opp ransutbyttet.

Familiemedlemmet som også deltok i ranet ble dømt for tyveri da saken mot ham kom opp i februar i år: Viste ingen anger eller empati med ofrene – fikk ett års fengsel for lureri

Truet, skallet, sparket og slo

Den 19 år gamle mannen måtte også forklare seg om en annen voldsepisode, en hendelse han faktisk også tidligere hadde forklart seg om i tingretten, men som likevel ikke hadde ført til dom den gangen. Dette var noe som skjedde i desember 2015, da tiltalte var ruset på kokain. Han hadde da endt opp med å true, skalle, sparke og slå en mann han møtte ved Amfi i Larvik.

I tillegg til disse alvorlige hendelsene ble mannen også funnet skyldig i en rekke brudd på legemiddelloven som da omhandler kjøp, salg og bruk av narkotika. Han ble også dømt for biltyveri, kjøring uten førerkort og for å ha latt noen uten rett til å kjøre bil gjøre det likevel.

Også et innbrudd på Valby skole, der utbyttet ble mat og pågripelse, var blant tiltalepunktene da saken gikk i Larvik tingrett tidlig i høst.

Innbruddet på Valby skole omtalte vi slik: Brøt seg inn på skole – stjal mat – tatt etter elementært detektivarbeid

Retten var ikke enstemmig

Etter det siste tilfellet av lovbrudd, i begynnelsen av oktober 2016, skal den nå 19 år gamle mannen ikke ha gjort seg skyldig i ny kriminalitet. Han sier han har blitt rusfri etter å ha fått seg samboer, og påtalemyndigheten mente det ville være riktig å dømme ham til samfunnsstraff framfor fengsel, blant annet med tanke på familiesituasjonen han var i.

Påstanden fra påtalemyndigheten var på samfunnsstraff i 90 timer. Meddommerne mente dette var for lavt og kom til at straffen burde være 120 timer samfunnsstraff. Fagdommeren var enig med påtalemyndigheten om 90 timer, men straffen endte til slutt på 120 timer med fradrag for to dager i varetekt, slik at den endelige dommen ble 118 timer, subsidiært 90 dager fengsel.

Slik omtalte vi saken da det ble tatt ut tiltale: For 18-åringen gikk det i ett med innbrudd, narkosalg, ran, biltyveri og narkotika

Saken skulle egentlig gå i retten i april i år, men ble ikke gjennomført før i september. Dommen falt noen få dager senere.

Les også: Trampet mann bevisstløs i Tønsberg sentrum

Artikkeltags