Ada Sofie la ut på en spesiell seiltur i Stavern: – Jeg kan ikke tenke meg noe viktigere

Rotur for voldsutsatte barn kom til Larvik.

Rotur for voldsutsatte barn kom til Larvik. Foto:

Av

– Jeg kan ikke tenke meg noe viktigere enn å jobbe for at barn ikke skal oppleve vold eller overgrep, sier Ada Sofie Austegard.

DEL

19. mai 2019 var det 19 år siden Baneheiadrapene. Samme dag gikk startskuddet for en rotur med et spesielt fokus.

Ada Sofie Austegard i Stine Sofies Stiftelse og 30 roere er på tokt for en god barndom. Lørdag og søndag var de innom både Helgeroa og Stavern.

– Jeg kan ikke tenke meg noe viktigere enn å jobbe for at barn ikke skal oppleve vold eller overgrep. Når vi vet at i snitt to i hver skoleklasse er utsatt, og at det som skjer i barndommen kan ødelegge for resten av livet, så er det lite som er mer meningsfullt, forteller Austegard, som er generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse.

Sammen med de seks robåtene, er to seilskuter med på turen. På dagtid tar de med seg barnehagebarn på tokt. Pedagoger fra Stine Sofies Stiftelse snakker med barna om vold og overgrep, om kropp og grenser, og om å varsle om vonde opplevelser og hemmeligheter.

Ada Sofie Austegard før avreise fra Stavern.

Ada Sofie Austegard før avreise fra Stavern. Foto:

Møtte ordføreren

Det er lokalvalg til høsten, og et viktig mål med roturen er hva kommunene kan gjøre i arbeidet for en barndom uten vold og overgrep.

I Helgeroa møtte flere lokalpolitikere opp til en lokalvalgsprat om bord i ei av skutene, mens ordfører Rune Høiseth kom innom mens roturen lå til kai i Stavern.

Båtene rodde ut av Stavern søndag morgen.

Båtene rodde ut av Stavern søndag morgen. Foto:

– Når dere legger ut på tokt for å markere et så viktig budskap, så sier det seg selv at jeg skal komme og hilse på, fortelle hva vi gjør i Larvik kommune og lytte til det dere har å si, sier Høiseth.

Ada Sofie Austegard hadde med seg tre konkrete tiltak til lokalpolitikerne.

– Forebygging er nøkkelen. Fødselsforberedende kurs og foreldreveiledning på helsestasjon må være tilgjengelig og kostnadsfritt for alle, og alle barnehager og skoler må sette vold og overgrep på timeplanen. Når et barn først er utsatt for vold eller overgrep, er det viktig at systemet ikke svikter. Tilbudet til volds- og overgrepsutsatte barn må være et helhetlig og koordinert tilbud på barnas premisser, og alle som jobber med barn må kjenne til tilbudet vi har på Stine Sofie Senteret.

Larvik-ordfører Rune Høiseth og Ada Sofie Austegard i Stavern lørdag ettermiddag.

Larvik-ordfører Rune Høiseth og Ada Sofie Austegard i Stavern lørdag ettermiddag. Foto:

Og hun fikk god respons fra ordføreren.

– Vi tar med oss disse punktene. Tilbudet til stiftelsen er et viktig supplement til det vi selv gjør i kommunen. Trygge og gode oppvekstvilkår fordrer at vi fyller det med innhold. Barna våre er sårbare, og vi skal gjøre det vi kan for å unngå at det skjer overgrep.

Ror videre mot Sandefjord

Det er ikke første gangen Ada Sofie Austegard legger ut på langtur for barna. Hun har krysset Grønland på ski, syklet Norge på langs og gått fra Trondheim til Oslo.

– Egentlig hater jeg å trene – ironisk nok. Men jeg vet at disse turene skaper viktig oppmerksomhet rundt tematikken. Det gjør det verdt det, og det er alltid gøy når vi først kommer i gang, sier hun.

På turen fra Sørlandet skal de innom 16 havner før de kommer fram til Oslo 3. juni. Austegard vet det vil bli tøft.

– Dette er en viktig tur, og det er derfor vi gjør det. Det er spennende, morsomt og også litt tøft. Det er langt å ro, og vi må tåle litt vær på veien. Nå ror vi videre mot Sandefjord, sier hun søndag morgen i Stavern, før de 30 roerne går i båtene. Samtidig tar skonnerten Solrik med seg barn fra Larvik på dagstokt.

30 roere på kaia i Stavern.

30 roere på kaia i Stavern. Foto:

Artikkeltags