Gå til sidens hovedinnhold

Skal gjøre fylket attraktivt for store anledninger

Artikkelen er over 4 år gammel

I framtida kan Vestfold få flere idretts- og kulturarrangementer – dersom Visit Vestfold lykkes.

(Sandefjords Blad)

– Det som er bra for én kommune, er bra for nabokommunen. Vestfold har alle muligheter for å lykkes med store arrangementer når vi står sammen, sier Anne Strømøy, møte- og arrangementansvarlig i reiselivsorganisasjonen Visit Vestfold.

Nylig sto hun i spissen for en konferanse i Sandefjord, med 60 deltakere fra lag, organisasjoner, kommune- og fylkespolitikere og personer i offentlige stillinger og i Visit Vestfold. Målet med konferansen var: Hvordan kan fylket tiltrekke seg flere idretts- og kulturarrangementer?

Strømøy deler arrangementene i to kategorier; publikumsdrevne og deltakerdrevne. Musikkfestivaler som Slottsfjell, Fjordfesten og Stavernfestivalen er eksempler på den første. Sandar Cup i fotball er eksempel på den andre. Målet er å utvikle nye, store arrangementer innenfor begge kategorier.

– Men ikke bare nye. Det fins allerede mange mindre arrangementer som drives av frivillige, og som kanskje ønsker å bli større. Vi kan hjelpe dem med det, sier Strømøy.

LES OGSÅ: Fant nisjen med ureiste råvarer, nå ønsker de verden velkommen

Jobber for VM i seiling

Innenfor idrett har hun to eksempler. På Tjøme ligger et av Nordens største skateanlegg, som drives av en gjeng ildsjeler. På sommeren får de besøk av noen av verdens beste skatere. Strømøy ønsker nå å bruke sitt eget og Visit Vestfold sitt nettverk for å gjøre dette arrangementet større. Fra sin tid i Kina har hun allerede kontakt med en ansvarlig for etterbruken av arenaen Fugleredet, som ble brukt under OL i Bejing i 2008. Der er det nå gjennomført flere snowboard-arrangementer.

– På Tjøme ser de nå på mulighetene for å skape et feelgood- eller livsstilsarrangement. Det kan kobles med konserter og andre ting og gi en festival som setter både Tjøme og Vestfold på kartet. Det igjen er by- og stedsutvikling som trekker folk i større grad enn det i utgangspunktet er næringsgrunnlag for, sier Strømøy.

Et annet eksempel det nå jobbes med, er å arrangere seile-VM for båter over 32 fot i Vestfold. Igjen bruker Strømøy en bekjent, generalsekretær Anders Kristensen i Kongelig Norsk Seilforening (KNS). Kristensen, som opprinnelig er dansk, var ansvarlig for samme VM sist sommer i København. Mesterskapet går over to uker, med rundt 1.500 personer fordelt på 130–150 båter. Trolig er 2020 eller 2021 det mest aktuelle.

Hvor i Vestfold er ikke bestemt.

– Det avhenger av om noen kommuner kjenner sin besøkelsestid. Vi må jobbe med det vi har forutsetninger for, og med vår kystlinje har vi gode forhold for seiling, sier Strømøy.

LES OGSÅ: Vil ha økning på 120.000 besøkende i året

Ønsker kontakt med kulturlivet

Noe annet Vestfold har, er hoteller og overnattingskapasitet. Mens KNS har fagkunnskapen kan Visit Vestfold hjelpe med mye annet, som å kartlegge hvor det er havnekapasitet, trafikkforhold, skjenkebevillinger og annet.

– Derfor må arrangører ha et mellomledd, som Visit Vestfold, og byene og fylket må ville det. Dette dreide konferansen i Sandefjord seg om, sier Strømøy.

Andre idretter som Vestfold har forutsetninger for å være vert for er golf, sykling, orientering og bueskyting. I tillegg til eksisterende anlegg vil utbyggingen på Brunstad gi nye og store muligheter.

Måten idretten i Vestfold er organisert på, med en felles krets, gjør det lettere for Visit Vestfold å lykkes med å nå flere aktører som kan være interessert i å ta en vertskapsrolle. Innenfor kultur må de ha mer direkte kontakt med hver enkelt arrangør. Derfor oppfordrer Anne Strømøy kulturaktører om å ta kontakt, slik at de sammen kan utvikle ideer.

– Det foregår allerede mye, og det skal aktørene ha all honnør for, men mye handler om nettverk.

Deler kunnskap med andre destinasjoner

Selv er Visit Vestfold, med sine fire heltidsansatte, medlem i paraplyorganisasjonen Norway Convention Bureau. Den består av 10 partnere eller destinasjoner som jobber nettopp med det Visit Vestfold nå ønsker. At de dermed konkurrerer mot hverandre, er ikke Anne Strømøy enig i.

LES OGSÅ: Visit Sandefjord ble til Visit Vestfold

– Alle har ikke potensial til alt, og vi kan dele erfaringer og kunnskap med hverandre. For å lykkes må man jobbe systematisk og målrettet, uten å ta for stor risiko, sier hun.

Siri Fristad Mathisen, kommunalsjef for kultur, friluftsliv, by- og stedsutvikling i Sandefjord kommune, stiller seg helt bak det Visit Vestfold nå jobber med.

– Kommunene er i mange sammenhenger fødselshjelpere som kan gi tilskudd og legge til rette. Flere vi har støttet har lykkes og kan drive videre på egenhånd, sier Fristad Mathisen, som selv var én av deltakerne på konferansen på Park Hotel torsdag.

Kommentarer til denne saken