– Sommeren i år har startet bra. Det har vært mange kunder innom. Folk er fornøyde og vi er fornøyde, sier daglig leder ved Rekefabrikken kafé, Rahmat Zahedi.

Han startet opp på Rekefabrikken i 2015. Nå står han bak på kjøkkenet og gjør seg klar til å bære ut neste bestilling.

– Det blir bare bedre og bedre for hvert år. Vi har økt omsettingen betraktelig fra i fjor. Vi merker tydelig at kundene er interessert i utstillingen. Mer enn halvparten av dem som ser på utstillingen kommer tilbake for å spise her, sier Zahedi før han forsvinner ut døren med en fiskesuppe i hver hånd.

Les også: «Project Fuck Cancer» til Onsdagsmarkedet i Stavern

(artikkelen fortsetter under bildet)

Historie tilbake til 1863

Inne på Galleri Rekefabrikken henger det innrammede reproduksjoner av norsk billedkunst i ulike størrelser på veggene i det gamle trebygget, som Ingrid Petersson Nørstenæs fra bildebyrået O. Væring stiller ut for andre sommeren på rad.

– Jeg forelsket meg i Rekefabrikkens lokaler fra første stund. Jeg hadde lenge en drøm om å en dag få lov til å stille ut bildene mine her, og den drømmen ble virkelig i 2016. Det finnes ikke noe mer egnet sted å utstille bildene mine, smiler Petersson Nørstenæs.

(artikkelen fortsetter under bildet)

 

Kulturinstitusjonen O. Væring er et av de eldste fotoarkivene i Europa og har vært i privat eie siden 1863. Bildene i utstillingen viser motiver fra Nevlunghavn malt av Gerhard Munthe og Annette Anker, og loser malt av Adolph Tidemand.

Les også: Kun 14 møtte opp på premieren: – Det var synd, for dette var fantastisk

En kunstutstilling i bevegelse

Petersson Nørstenæs, som har overtatt driften etter faren, driver nå fotoarkivet som et rent bildebyrå.

Med over 100.000 ulike motiver i arkivet har hun tilgang på en unik kulturskatt som hun ønsker å dele med gjestene på Rekefabrikken.

– Vi har en kulturarv som skal ivaretas. Fotografene i O. Væringhar  gjennom tidene gjort en formidabel jobb med å reise land og strand rundt for å avfotografere kunstverk av kjente, norske kunstnere, forteller Petersson Nørstenæs.

(artikkelen fortsetter under bildet)

 

Konseptet bak utstillingen er unikt i den form at kundene kan kjøpe bildene rett fra veggen og ta dem direkte med seg hjem. Utstillingen henter derfor jevnlig inn nye motiver i takt med at solgte bilder forsvinner fra veggene.

– Det ble solgt sju stykker kun i forrige uke. Jeg reiser derfor inn til Oslo for å hente nye motiver malt av Harald Sohlberg. Det som er flott med denne historiske utstillingen er at den stadig forandrer seg, men de mest populære kunstverkene blir selvsagt værende, forteller Petersson Nørstenæs.

Les også: «Spillelista» dobler antall forestillinger

– Jeg har stor respekt for norsk billedkunst

Som en nyhet i år har Petersson Nørstenæs trykket opp postkort av motivene til Munthe, Anker og Tidemand. I tillegg har hun satt fram en sort postkasse som står i stil til den rustikke innredningen på Rekefabrikken. Dét har blitt tatt godt imot blant gjestene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

 

– Det er veldig morsomt å hente tilbake postkortene i denne digitale verdenen. Jeg har allerede måttet tømme postkassen flere ganger. Det er hyggelig at noen fremdeles foretrekker postkort fremfor snapchat, smiler hun.

Bildene i utstillingen trykkes på høykvalitets akvarellpapir og prisene varierer i takt med størrelse.

– Jeg har stor respekt for norsk billedkunst og ønsker derfor ikke å trykke enkle kopier. Selve materialet og trykkingen er kostbar, men de forskjellige størrelsene og prisklassene gjør at det finnes noe for alle, mener Petersson Nørstenæs, som har fått utelukkende positive tilbakemeldinger fra gjestene på galleriet.

– Denne utstillingen er helt fantastisk

Petersson Nørstenæs vandrer rundt i Galleriet sammen med Kjerstin Landmark, som nettopp har kjøpt et stort akvarell-portrett av én av de sju losene fra Nevlunghavn som ble malt av Adolph Tidemand i 1861.

– Han er en utrolig flott los. Det er noe stolt og staselig over han. Losene hadde et viktig og tøft yrke, og jeg er veldig interessert i deres historie og kvinneskjebnene etter enkene som satt igjen. Jeg vil veldig gjerne finne ut mer om hvem han var, sier Kjerstin engasjert.

(artikkelen fortsetter under bildet)

 

Hun bor i et gammelt loshus i havna, og bildet skal få sin rettmessige plass i inngangspartiet. Hun mener det er flott at Rekefabrikken igjen har fått et navn – etter å ha stått flere år uten aktivitet.

– Denne utstillingen er helt fantastisk og variert med store kunstnere som har sommer som tema. Her finnes det noe for enhver. Denne utstillingen har en historie å fortelle, skryter Kjerstin.