Gå til sidens hovedinnhold

Kunne skjedd på Rakke fort

Artikkelen er over 14 år gammel

I går falt to fireåringer ned i en fem meter dyp sjakt i Halden. Tilsvarende feller finnes i det omdiskuterte området på Rakke fort.

- Se her, ville du latt ungene dine leker her?

Yngvar Halvorsen står i blåst og regn på Rakke fort. Ved siden av ham troner et sort hull i bakken.

- Det er fullt av feller her. De krigsminnene som finnes er pil råtne. Bunkerer og skyttegraver faller fra hverandre. Det skyldes dårlig kvalitet på det arbeidet som en gang ble utført.

I et halvt år har Halvorsen studert Rakke fort på fritiden. Nå viser han vei gjennom tett skog, forbi titalls falne krigsminner.

- Forrige helg var jeg her ute i ni timer for å undersøke og fotografere de ulike installasjonene. Jeg har vært overalt, tatt bilder og dokumentert.

Resultatet er entydig:

- Her går det ikke an å ferdes for allmennheten, sånn det er i dag. Området må sikres.

I går fikk Rakkedebatten uønsket aktualitet. To fireåringer falt ned i en fem meter dyp sjakt i Halden. Barna var på tur med barnhagen da ulykken skjedde. Begge slapp unna med lettere skader.

- Det kunne også skjedd her, hevder Halvorsen.

- Det finnes umerkede sjakter og graver hvor du detter tre meter rett ned. De voksne er nok flinke til å se seg for, men dette skal jo bli et friområde for hele familien. Også de minste.

Halvorsen har interessert seg for krigsminner i en årrekke. Nå jobber han med å nedtegne Rakke forts historie.

- Det finnes brokker av historie, men ikke noen entydig nedtegnelse. Selv er jeg svært opptatt av å bevare krigsminner, men etter mitt syn er det ingenting å bevare her, det meste er ødelagt.

- Hvorfor er det så dårlig holdt?

- Da må vi tilbake til krigens dager. Ser du skyttegravene her? De er laget av stein, med sement innimellom. Normalt sett er disse konstruert utelukkende av betong, som nesten er umulig å fjerne. Disse vil dette fra hverandre, du ser jo allerede at steinene løsner.

Han ytrer dessuten bekymring for et stort antall bunkere, som allerede forfaller.

- Dette røde blekket her, holder takene opp. Raser det, raser hele bunkersen.

Rakke forts historie er bred og unik. Halvorsen forteller om omfattende byggverk og installasjoner i flere etasjer, under bakken.

- Det er nok mye følelser knyttet til denne debatten. Men de som kommer ut hit, inn på fortet, ser jo at sånn her kan det ikke være.

Derfor anbefaler han fortsatt sikringsarbeid.

- Hvis ikke Forsvarsbygg får fullføre det de har begynt på, kan jeg ikke skjønne hvem som ønsker å ha ansvar for sikkerheten her. Det må en betydelig restaureringsjobb til, skal krigsminnene bevares.