– Vi er veldig fornøyde med fangsten i år. Vi er særlig imponerte over størrelsen på laksen, sier leder i Kjærra Laxefiske Ole Petter Skjerven.

Kjærra Laxefiske, andelslaget som organiserer teinefisket, kan føre sin historie helt tilbake til middelalderen. Under det årvisse laksefisket demonstreres fisket som har vært drevet etter samme prinsipp siden 1300-tallet – med et fangstannlegg i tømmer og stein.

Åtte over gjennomsnittet store laks hadde gått i teina torsdag kveld hvorav den minste veide 5,7 kilo og den største 13,3 kilo. Tilsammen ble det auksjonert bort laks på 68 kilo fra dagens fangst.

– Laksen pleier ikke å være så store, og det tyder på at det har vært en god årgang. Laksen er dessuten veldig blak og fin i år, uten særlig synlige skader, og jo blankere fisken er, jo kortere tid er det siden den gikk opp i elva. Dette ser veldig bra ut for resten av sommeren, sier Ole Petter.

Han forklarer videre at villaksen i Lågaelva kommer helt fra Grønland og at muskulaturen derfor er sterkere enn hos oppdrettslaksen, som også ofte blir sprøytet med ulike medisiner. Den sterke muskulaturen, kombinert med laksens blanke ytre, gir villaksen en unik smak.

– Det finnes ikke noe bedre laks enn lågalaksen, slår Ole Petter fast.

Åtte kilo for 1000 kroner

En av dem som besøkte Kjærra torsdag kveld var Kari Bergsli, som eier kaféen oppe på Kjærratunet. Hun slo også til og sikret seg en åttekilos fisk for 1.000 kroner.

 

– Jeg er veldig fornøyd! Det er så billig laks sammenlignet med hva jeg ville fått i en fiskebutikk hvor jeg sikkert ville ha måttet doble prisen. Jeg har tenkt til å ta den med opp i kaféen og tilby laks der, sier hun og smiler.

I likhet med at fisket er en tradisjon i Kjærra, har det også blitt en tradisjon for Kari.

– Jeg forsøker alltid å få det med meg hver sommer, for det er så morsomt å være her. Og så heldig vi var med været i dag, sier hun.

Les også: I 22 år har Bjørn lært ungene om naturen - nå er det slutt

Les også: – Jeg kan ikke beskrive hvor vondt det gjorde

Arrangerer laksefiske hver torsdag

I overkant av 100 mennesker tok turen innom Kjærra fossepark i det nydelige været torsdag kveld.

 

– Vi regnet med at det ikke kom til å komme så mange, så vi er fornøyde med frammøtet. Vi var litt sent ute med å annonsere at det skulle bli laksefiske, for vi bestemte oss faktisk ikke før på tirsdag om vi skulle fiske eller ei, sier Ole Petter og legger til at det pleier å komme flere på teineopptak utover sommeren.

Kjærra laxefiske arrangerer laksefiske hver torsdag fra kl. 18.00 – og med en kvoteregulering på 400 kilo har de muligheten til å både fiske og auksjonere bort enda flere laks.

– Vi er veldig fornøyde med dagens auksjon. 120 kroner kiloen er en god pris, og jeg håper det kommer mange folk innom oss i sommer, avslutter Ole Petter.

Se stor bildeserie fra årets første teineopptak her:

Bildeserie

Laksefiske i Kjærra