Gå til sidens hovedinnhold

Larvik-familie i jordskjelvrammede Chile

Artikkelen er over 11 år gammel

- Nå rister det litt igjen, tror jeg stikker ut av huset

Arne Kristoffersen og hans familie fra Larvik befinner seg i jordskjelvrammede Chile. Lørdag kveld opplevde han et nytt skjelv.


Mail fra Arne Kristoffersen lørdag klokken 18.42:

«Mobilnettet er mer eller mindre nede, får ikke brukt mobilen til Norge. Har tilgang til internett av og til.

Nå rister det litt igjen, tror jeg stikker ut av huset jeg sitter i.»

Arne K

--------------------------------------

Arne Kristoffersen er kriminaltekniker ved politiet i Larvik. Akkurat nå befinner han og familien seg på ferie i Chile. Nærmere bestemt i Santiago. Kristoffersen har sendt ØP Nett en mail som forteller om kaos og store ødeleggelser i den chilenske hovedstaden og omliggende byer.

- Vi er i Santiago/vestkysten på ferie, og skulle egentlig reist hjem i morgen, men flyplassen er stengt og vi kommer ikke i kontakt med ambassaden ang, hjelp. Huset vi har bodd i er ubeboelig, det har ikke rast sammen, men det er store sprekker i hele bygningen, forteller Kristoffersen i mailen.

Kristoffersens familie befant seg i 4. etasje da det satte i gang i natt ca. kl. 03.55 lokal tid.

- Det er store ødeleggelser her og der. Bruer har rast ned, veier sprukket opp, bygninger og hus helt ødelagt, og alle er nervøse for nye etterskjelv. Det har vært et par små etterskjelv, men ingen store etter det vi har merket, sier Kristoffersen.

- Vi har mobil, som ikke funker..., skriver Kristofferen videre i mailen.

Det er meldt om rundt 80 døde så langt ifølge mailen fra Kristoffersen. De offisielle tallene ligger foreløpig lavere. Professor Kuvvat Atakan ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen frykter at over tusen mennesker kan ha mistet livet i jordskjelvet i Chile. Skjelvet var cirka 60 ganger kraftigere enn skjelvet som rammet Haiti.

– Hvis vi skal sammenligne med det i Haiti, er skjelvet cirka 60 ganger større i energi, sier professor Kuvvat Atakan til NTB.

Skjelvet rammet et stort område langs Chiles kyst.

– Tre byer er berørt. Infrastrukturen er rammet, sier Atakan.

Han frykter imidlertid ikke like store ødeleggelser som ved skjelvet i Haiti.

– Energien er fordelt på et større geografisk område og befolkningstettheten her er mindre til tross for at styrken er større. Cirka 2,5 millioner mennesker bor i dette området, sier Atakan.

Etterskjelvene er allerede i gang.

– Et etterskjelv var på 6,9, og det er stort i seg selv. Det vil komme flere etterskjelv, disse vil pågå i flere måneder. Styrken vil avta etter hvert, sier Atakan.

- Strømmen kom tilbake etter 4-5 timer, men mobilnettet er delvis ute, avslutter Kristoffersen som påregner en noe lenger ferie en planlangt.