Vil gi folk en kickstart med trening etter ferien: – Mange går for hardt ut

Ikke gå for hardt ut: Det råder løpeinstruktør Gunhild Halle Haugen (t.h.) når folk skal i gang med trening etter ferien. Her med Birte Svenssen fra Bedriftsidretten Vestfold i Bøkeskogen, der de arrangerer løpekurs til høsten.

Ikke gå for hardt ut: Det råder løpeinstruktør Gunhild Halle Haugen (t.h.) når folk skal i gang med trening etter ferien. Her med Birte Svenssen fra Bedriftsidretten Vestfold i Bøkeskogen, der de arrangerer løpekurs til høsten. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Selv om instruktøren har løpt på toppnivå, er hun mest opptatt av hverdagsmosjon. – Mitt viktigste mål er å gi folk løpeglede, sier Gunhild Halle Haugen, som denne høsten tilbyr løpekurs i Bøkeskogen.

DEL

I fjor var det over 60 mennesker som deltok, da Bedriftsidretten Vestfold for første gang i Larvik satte opp løpekurs med Gunhild Halle Haugen.

Den gang var interessen så stor at arrangørene måtte sette opp et ekstra parti.

Brenner for hverdagsaktivitet

Denne høsten er det igjen mulighet for å delta på kurs med den tidligere langdistansedronningen, som blant annet har 16 NM-gull.

5. september og tre tirsdager utover i september skal hun samle folk i Bøkeskogen, der fokuset ikke er konkurranse.

– Jeg synes det er kjempegøy å motivere flere til å mosjonere og å få bedre helse. Løping er enkelt og billig, og det krever ikke utstyr. Man kan løpe hvor som helst. For meg er det viktigste å gi folk løpeglede. Løping skal være deilig, ikke bare slitsomt. Og det er en enkel investering til bedre helse, sier Halle Haugen. 

Selv om hun selv har løpt på toppnivå, så er kurset et lavterskeltilbud.

– Men for å nivåtilpasse kurset har vi delt gruppene inn i de som løper fem kilometer på over en halvtime og de som bruker under en halvtime, forteller hun.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Brenner for hverdagsmosjonering: Det viktigste for Gunhild Halle Haugen er å motivere andre til å løpe og dermed få bedre helse.  – Denne formen for trening har så mange fordeler. Blant annet at man kan løpe i all slags vær uten å bli kald, sier hun.

Brenner for hverdagsmosjonering: Det viktigste for Gunhild Halle Haugen er å motivere andre til å løpe og dermed få bedre helse. – Denne formen for trening har så mange fordeler. Blant annet at man kan løpe i all slags vær uten å bli kald, sier hun. Foto:

I kurset vil det være fokus på hvordan man kan forebygge løpeskader.

– Veldig mange får typiske belastningsskader i hofter, knær og akilles når de løper. Dette kan forebygges ved enkle øvelser og riktig løpeteknikk, sier hun.

Gunhild Halle Haugen mener at mange går for hardt ut når de skal i gang med trening.

– Mange mosjonister løper for fort, rett og slett. Løping skal være rolig og behagelig. Det er da det vil gi mest energi. En annen ting jeg ser er at mange løper den samme løypa hver gang. Det burde man ikke. Da stagnerer utviklingen og det er større sjanse for skade. Variasjon er viktig, påpeker hun.

For meg er det viktigste å gi folk løpeglede

Gunhild Halle Haugen

Satser på lokale tilbud

Arrangørene av løpekurset er Bedriftsidretten Vestfold, et av Norges idrettsforbunds særforbund med rundt 80 medlemsbedrifter i Vestfold.

I tillegg til den tradisjonsrike kjerneaktiviteten med serier, cuper og aktivitetskaruseller, tilbyr de en lang rekke aktiviteter under mottoet «Et sprekere Norge».

– Vi er for eksempel ute i bedrifter og tilbyr poweryoga og gåturer. Dette er aktiviteter som er spesielt viktig for kontorrotter som veldig mange er. God helse er hver enkelt sitt ansvar, men vi mener at bedriftene kan ta noe av ansvaret for å tilrettelegge. De får så mye igjen. Dessuten er dette med på å bygge kultur og skape bedre samhold i en bedrift, sier Birte Svenssen, daglig leder for Bedriftsidretten Vestfold.

Korte kurs: Birte Svenssen fra Bedriftsidretten Vestfold sier at de legger opp til kortere kurs for å få med flere folk. –Mange lever i tidsklemma, og liker ikke å binde seg til noe fast. Derfor er for eksempel dette løpekurset lagt opp til å gå over tre kvelder, sier hun.

Korte kurs: Birte Svenssen fra Bedriftsidretten Vestfold sier at de legger opp til kortere kurs for å få med flere folk. –Mange lever i tidsklemma, og liker ikke å binde seg til noe fast. Derfor er for eksempel dette løpekurset lagt opp til å gå over tre kvelder, sier hun. Foto:

Forbundet jobber stadig med nye tilbud for bedrifter, og de ser at det er lettere å få med folk på aktiviteter som ikke strekker seg over lang tid.

– Mange lever i den berømte tidsklemma, og synes det er vanskelig å forplikte seg til noe fast hver uke. Derfor jobber vi nå med å legge til rette for lokale aktiviteter over konsentrert tid. Vi tror det er grunnen til at forrige løpekurs slo så godt an, fordi det gikk over kun tre kvelder. Bedriftsfotball en dag i uka blir ofte for mye for folk, mener Birte Svenssen.

Hun er veldig fornøyde med å ha fått med Gunhild Halle Haugen som instruktør på løpekurset i Bøkeskogen.

– Gunhild et viktig trekkplaster. Hun er erfaren og veldig god til å formidle. Vi har skutt gullfuglen der, mener vi.

Svensen påpeker at løpekurset er for alle, men at medlemmer av bedriftsidrettslag får rabatt på kursavgiften.

Noe av poenget med løpekurset er at deltakerne skal få lyst til å fortsette å løpe.

– Etter forrige kurs har det etablert seg en løpegruppe på torsdager, som mange av deltakerne er med i. Det håper vi skjer denne gangen også, sier Birte Svenssen.

Lavterskel: Birte Svenssen fra Bedriftsidretten Vestfold og løpeinstruktør Gunhild Halle Haugen arrangerer løpekurs i Bøkeskogen denne høsten.

Lavterskel: Birte Svenssen fra Bedriftsidretten Vestfold og løpeinstruktør Gunhild Halle Haugen arrangerer løpekurs i Bøkeskogen denne høsten. Foto:

Artikkeltags