– Får kuene biter fra disse boksene i fôret kan det føre til en smertefull død, uten muligheter for behandling

FOLK MÅ SKJERPE SEG: – Får kuene biter fra disse boksene i fôret kan det føre til en smertefull død, uten muligheter for behandling, sier Torunn Bredvei Steinsholt, en av bøndene i Styrvoll Landbruksdrift DA på Steinsholt.

FOLK MÅ SKJERPE SEG: – Får kuene biter fra disse boksene i fôret kan det føre til en smertefull død, uten muligheter for behandling, sier Torunn Bredvei Steinsholt, en av bøndene i Styrvoll Landbruksdrift DA på Steinsholt. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Bønder på Steinsholt er svært bekymret over at de finner stadig mer søppel på beitene til kuene sine. Spesielt er det bokser med øl og energidrikker som kan gjøre uopprettelig skade.

DEL

– Jeg tror ikke folk som kaster bokser og søppel ut av bilen forstår hvilket stort problem det er, og hvor alvorlig konsekvensene kan blir for dyra. En ting er det økonomiske, men lidelsen som dyra blir utsatt for er det aller verste. Får kuene biter fra disse boksene i fôret kan det føre til en smertefull død, uten muligheter for behandling, sier Torunn Bredvei Steinsholt, en av bøndene i Styrvoll Landbruksdrift DA på Steinsholt.

LANGS FYLKESVEI 40: De siste dagene har Torunn Bredvei Steinsholt (t.v.) plukket søppel langs hovedveien på Moen på Steinsholt. De andre bøndene i fellesfjøset plukker også langs sine jorder. Marikken Røsholt  og Tor Anton Stensholt er  forferdet over hvor mye søppel som ligger i grøfter og på jorder.

LANGS FYLKESVEI 40: De siste dagene har Torunn Bredvei Steinsholt (t.v.) plukket søppel langs hovedveien på Moen på Steinsholt. De andre bøndene i fellesfjøset plukker også langs sine jorder. Marikken Røsholt og Tor Anton Stensholt er forferdet over hvor mye søppel som ligger i grøfter og på jorder. Foto:

De siste dagene har hun plukket søppel langs fylkesvei 40 ved gården hun bor på. På begge sider av hovedveien ligger jordene som brukes til beiter og gressproduksjon for de totalt 240 kuene og kalvene som hører til i det store fellesfjøset.

Hun er forskrekket over det hun har funnet.

– På to dager har jeg funnet seks bæreposer med søppel. Og det er bare på et par hundre meter. Søndag fant jeg 25 metallbokser, sier hun.

LES OGSÅ: Tharald (9) fikk en vekker etter å ha sett Line på TV: – Vi mennesker ville aldri godtatt å ha det slik

KAN IKKE HJELPE: – Skarpe biter av bokser kan skjære seg gjennom mellomgulvet og inn i hjertet, der de kan forårsake betennelse i hjertesekken. Det er umulig å behandle ikke-magnetisk kvasst. Det er helt fortvilet å ikke kunne hjelpe disse dyra, sier dyrlege Anne Hege Hunskaar Tajet. Kalven på bildet er heldigvis helt frisk.

KAN IKKE HJELPE: – Skarpe biter av bokser kan skjære seg gjennom mellomgulvet og inn i hjertet, der de kan forårsake betennelse i hjertesekken. Det er umulig å behandle ikke-magnetisk kvasst. Det er helt fortvilet å ikke kunne hjelpe disse dyra, sier dyrlege Anne Hege Hunskaar Tajet. Kalven på bildet er heldigvis helt frisk. Foto:

– Det blir verre og verre

Også de andre eierne er rystet.

– Jeg synes søppelproblemet blir verre og verre, og det blir stadig flere bokser som har inneholdt øl og energidrikker, sier Marikken Røsholt.

Det bøndene frykter mest, er at biter fra metallboksene eller biter av skarp plast blander seg med gresset og blir med inn i fôret.

– Da får kua det vi kaller kvasst. Det gjør at kua blir skjært opp innvendig. Vi kan se at de blør fra nesa, munnen eller endetarmen, forteller bonde Tor Anton Stensholt.

LES OGSÅ: Mengder søppel flyter langs veiene: – Det er skremmende!

SKJÆRER OPP KUA: Det Torunn Bredvei Steinsholt, Marikken Røsholt og Tor Anton Stensholt frykter mest, er at biter fra metallbokser eller biter av skarp plast blander seg med gresset og blir med inn i fôret. – Da får kua det vi kaller kvasst. Det gjør at kua blir skjært opp innvendig. Vi kan se at de blør fra nesa, munnen eller endetarmen, forteller bonde Tor Anton Stensholt.

SKJÆRER OPP KUA: Det Torunn Bredvei Steinsholt, Marikken Røsholt og Tor Anton Stensholt frykter mest, er at biter fra metallbokser eller biter av skarp plast blander seg med gresset og blir med inn i fôret. – Da får kua det vi kaller kvasst. Det gjør at kua blir skjært opp innvendig. Vi kan se at de blør fra nesa, munnen eller endetarmen, forteller bonde Tor Anton Stensholt. Foto:

Kua har et komplisert mage-tarmsystem.

– Biter av bokser eller plast kan bli så skarpe at de skjærer seg ut av magen og vandrer videre til hjerte eller lunger, sier Torunn Bredvei Steinsholt.

Dette fører til store smerter, og det finnes ingen kur. Får ei kua kvasst, så må den ofte nødslaktes. Det har også skjedd i fellesfjøset.

Tor Anton Stensholt forteller at enkelte innhøstingsmaskiner har en magnet som gjør at de stopper hvis det kommer metall inn i maskinen.

– Men boksene fra øl, brus og energidrikker er laget av aluminium, og er dermed ikke magnetiske. I løpet av et døgn går det med fire tonn gress og silo. Det hender vi finner sammentrykte bokser eller biter på fôrbrettet, sier Stensholt.

Oppfordringen er klar:

– Folk må la være å hive søppel ut av bilvinduene. Metall og plast brytes ikke ned, fastslår bøndene på Steinsholt.

LES OGSÅ: Valgt inn i TINE-styret

Valgt inn i TINE-styret

Skarpe biter kan skjære seg gjennom mellomgulvet og inn i hjertet, der de kan forårsake betennelse i hjertesekken.

Anne Hege Hunskaar Tajet, dyrlege
BOKSER: For kuer og kalver kan slike bokser være livsfarlige. Søndag fant Torunn Bredvei Steinsholt 25 stykker da hun plukket søppel i grøftene og på beitene ved gården.

BOKSER: For kuer og kalver kan slike bokser være livsfarlige. Søndag fant Torunn Bredvei Steinsholt 25 stykker da hun plukket søppel i grøftene og på beitene ved gården. Foto:

Skjærer seg inn i hjertet

Dyrlege Anne Hege Hunskaar Tajet opplever fra tid til annen at hun tilkalles til storfe som har fått kvasst, eller skarpt, som det også kalles.

– Storfe med kvasst vil ofte vise smerte ved å stå med krum rygg, gå stivt og kanskje vise symptomer på hjerteproblemer. Behandlingen er å legge ned en magnet i dyrets mage. Det virker hvis den skapere gjenstanden er magnetisk, som for eksempel spiker eller ståltråd. Men aluminiumsbokser er ikke magnetiske, derfor virker ikke behandling med magnet på dette, sier Hunskaar Tajet, som jobber i søndre Vestfold.

Dyrlegen forklarer at nettmagen, som ligger fremst av kuas fire mager, er helt inntil mellomgulvet.

– Derfra er det kort vei til hjertet. Skarpe biter kan skjære seg gjennom mellomgulvet og inn i hjertet, der de kan forårsake betennelse i hjertesekken. Det er umulig å behandle ikke-magnetisk kvasst. Det er helt fortvilet å ikke kunne hjelpe disse dyra. Noen ganger ser vi at flere dyr i samme besetning får de samme symptomene når det har vært funnet biter av drikkebokser i fôret, sier hun.

Dyrlegen forteller at hun han vært borti problemet mange ganger.

– Det er ikke folkeskikk å kaste fra seg bokser og plast i naturen. Skadene er så triste og fullstendig unødvendige, sier Anne Hege Hunskaar Tajet.

DYRLEGE: Anne Hege Hunskaar Tajet smiler på ØPs arkivbilde, men det gjør hun ikke når det er snakk om kvasst og lidelsene dyret går igjennom. – Det er ikke folkeskikk å kaste fra seg bokser og plast i naturen. Skadene er så triste og fullstendig unødvendige, sier Anne Hege Hunskaar Tajet.

DYRLEGE: Anne Hege Hunskaar Tajet smiler på ØPs arkivbilde, men det gjør hun ikke når det er snakk om kvasst og lidelsene dyret går igjennom. – Det er ikke folkeskikk å kaste fra seg bokser og plast i naturen. Skadene er så triste og fullstendig unødvendige, sier Anne Hege Hunskaar Tajet. Foto:


Artikkeltags