Ikke kjeft på denne mannen dersom du må flytte postkassa di

Flere stoppunkter: Postens anmodning om fellesplasseringer er for at postbud Thomas Olsen og kollegaene hans skal spare tid.

Flere stoppunkter: Postens anmodning om fellesplasseringer er for at postbud Thomas Olsen og kollegaene hans skal spare tid. Foto:

Nå vil posten flytte postkassa di. Distribusjonsleder i Larvik, Even Svindal, ber folk om å tenke ut gode løsninger og ikke la eventuell frustrasjon gå utover postbudet.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– De som ikke liker dette får ta det med meg, sier Even Svindal med et smil.

Posten har nylig sendt ut over 300 brev til beboere på Tveteneåsen, samt 800 brev fordelt på Langestrand, Veldre, Kjose, Helgeroa og Nevlunghavn med anmodning om å flytte postkassa til fellespunkter.

LES OGSÅ: Advokat tok opp millionlån fra klient for å betale private skattekrav – har mistet advokatbevillingen

– De fleste er positive

Så langt har det ikke ført til ville protester.

– Jeg får mange telefoner om dette, og 95 prosent er faktisk positive. Resten er litt mer undrende og lurer på om vi har lov til dette. Svaret er at for dem som ikke etterkommer vår anmodning, kan konsekvensen bli at man må hente posten sin i Post i butikk, forteller Even Svindal.

Etter at det gikk ut brev til utvalgte beboere på Tveteneåsen i forrige uke, har mange allerede flyttet postkassene sine.

– Folk er stort sett løsningsorienterte og flinke, skryter han.

– Mange har rett i at de har kassene rett ved vei og det er lett å levere til «meg». Forståelig nok ser man ikke helhetsbildet for Posten. Ved et «normalt» dagens stopp med seks kasser er tidsforbruket ca. to minutter. Ved å samle disse kan man halvere tiden, forklarer han.

Slik vil Posten ha det: – Det handler om effektivisering og hvor det er mulig å spare penger, forklarer distribusjonsleder i Posten i Larvik, Even Svindal.

Slik vil Posten ha det: – Det handler om effektivisering og hvor det er mulig å spare penger, forklarer distribusjonsleder i Posten i Larvik, Even Svindal. Foto:

LES OGSÅ: Nå er denne butikken solgt: – Den gikk betydelig over prisantydning

Åpen for forslag

I brevet som enkelte husstander mottar fra Posten i disse dager, er det også et forslag til hvilke husstander som kan samlokalisere sine postkasser.

– Vi i Posten kan ikke si at postkassene skal stå her eller der. Dette må folk finne en løsning på selv. Vi ønsker en dialog med våre kunder og er åpen for andre forslag, sier Svindal, og bedyrer at Posten kan gjøre unntak.

– Hvis du sitter i rullestol eller har en legeerklæring som tilsier at postkassa ikke bør flyttes, så finner vi løsninger, sier han.

– Hva med dem som ikke har fått brev, kan de puste lettet ut?

– De kan puste lettet ut til 2018. Da skal vi ta en gjennomgang av resten av kommunen, og mange flere må regne med å få den samme anmodningen, forteller Svindal, og påpeker:

– Det er ikke slik at alle postkasser skal samles. Dette er en kontinuerlig vurdering som har pågått over hele landet i flere år. Det begynner å bli mange år siden forrige gang vi tok en runde i Larvik. Vi gjør lokale vurderinger basert på postmengde og tidsbruk, sier han.

Mindre av dette: Posten har så langt sendt ut 300 brev til beboere i Larvik, og vil sende langt flere i året som kommer.

Mindre av dette: Posten har så langt sendt ut 300 brev til beboere i Larvik, og vil sende langt flere i året som kommer. Foto:

Må ikke ha stativ  

Eventuelle kostnader forbundet med ny plassering må dekkes av postmottaker.

– Det er mange som klager på at de må koste på et nytt stativ, men det er det ikke noe krav om. Man kan flytte til eksisterende stativ eller man kan plassere postkassene på en husvegg eller et gjerde. Her gjelder det å finne gode løsninger og bruke sunn fornuft, sier Svindal.

LES OGSÅ: Larviksmann vant over én million kroner

Postbudet sparer tid

Pressesjef i Posten Norge, John Eckhoff, får daglig henvendelser fra folk angående postkasseplasseringen

– Alt dette gjør vi for å tilpasse oss til en ny virkelighet med færre brev. Siden 1999 har brevmengden falt med over 60 prosent. Fallet er eskalerende, det går fortere og fortere. I 2019 vil hver husstand motta tre brev i uka, sier han.

Per i dag er det 2,4 millioner postkasser i Norge. Av disse er mer enn halvparten samlet i fellespunkt.

– For hver postkasse som blir flyttet sparer man bare noen sekunder, men ganger man opp på en lang rute får man store summer. Som et ledd for å effektivisere er vi avhengig av færre stopp. Det er klart at mange synes at det er en fordel å ha postkassa rett ved inngangsdøra, men vi mener at det personlige tapet er til et gode for fellesskapet, sier John Eckhoff.

Han tror på ingen måte at postkassene vil forsvinne helt.

–Postkasser kommer til å leve i beste velgående i overskuelig framtid, avslutter han.

Artikkeltags