Brukes uten tennvæske, blir varm etter to minutter og kan pakkes sammen mens den er varm.

Den nyutviklede minigrillen er miljøvennlig fordi den kan benyttes i flere år, og bruker et miljøvennlig brensel;

– Brikettene er laget av kokosnøttskall. Kokosnøttskall er et stort avfallsprodukt i Østen, så dette er en nyttig bruk av en ressurs som ellers ville gått i søpla, sier Bjørn Erik Hansen fra selskapet Barbeco i Larvik.

Fattige i Østen tjener penger på å samle inn skallet som selges fabrikken som Barbeco bruker.

– Man trenger ikke tennvæske, og grillen blir varm etter to minutter. Grillen koster cirka 100 kroner i butikken, så argumentet med at det er dyrt å være miljøbevisst holder ikke.

Grillen kommer i en liten forpakning som er mindre enn en engangsgrill.

– Veska er brannsikker slik at man kan pakke ned grillen selv om den er varm, sier Hansen.

Les også: Fant 24 brukte engangsgriller i drikkevannskilden

Utfordrer ordføreren

Gründer og larviksmann Terje Larsen ble så lei av å finne brukte engangsgriller i naturen at han like godt fant opp en miljøvennlig minigrill.

– Det er det verste som finnes, sier Terje Larsen og Bjørn Erik Hansen..

– Når du kommer ut på et idyllisk svaberg, og det ligger brukte engangsgriller der som folk har lagt igjen.

Gründerprosjektet startet med andre ord som et svar på sterk irritasjon. Og fortsatte med fem års grubling, skissering og utregning før det ferdige produktet sto klart i butikken.

– Nå finnes vi i mange norske matbutikker. Vi er først og fremst opptatt av miljø, og håper å få slutt på miljøsvinet engangsgrill en gang for alle, sier Hansen, som er daglig leder i bedriften.

Frykter for miljøet

I vår ba Naturvernforbundet politikerne i Norge om å forby engangsgriller på grunn av miljøhensyn.

– Engangsgrillene fører med seg store mengder ekstra avfall, er miljøfarlige og øker faren for skogbrann. En av de største utfordringene er at grillene ofte ikke rekker å kjøle seg ordentlig ned før folk skal dra hjem, og da blir det ofte til at mange lar dem stå eller dumper dem i sjøen.

Hansen ble veldig oppgitt, men ikke overrasket da han leste artikkelen i ØP forrige uke om barna som fant 24 engangsgriller på sjøbunnen i Farris.

– Når til og med vårt eget lokale drikkevann blir forurenset av oss innbyggere er det på tide at myndighetene får øynene opp.

Håper på forbud

Hansen og resten av Barbeco utfordrer nå ordfører Rune Høiseth til å forby bruk av engangsgriller.

– Vi har nå et alternativt produkt som er utviklet og produsert i Larvik. Vi håper Larvik kommune kan gå foran som et godt eksempel og stoppe en av de store miljøfiendene vi har i lokalsamfunnet.

– Et spennende produkt

Ordfører Rune Høiseth i Larvik oppfordrer folk til å være miljøvennlige, men tror at et forbud mot engangsgriller vil bli vanskelig.

– Vi i kommunen er positive til alt som gir miljøgevinst. Men vi har ikke lov til å anbefale eller markedsføre spesielle produkter, som det i dette tilfellet ville blitt i praksis.

Ordføreren mener at det vil være flere innfallsvinkler til å se nærmere på bruken av engangsgrill.

– Likevel er det ikke sånn at kommunen bare kan bestemme seg for å forby noe, vi må ta hensyn til en rekke lover og regler vi har i Norge.

Høiseth poengterer at han ikke kan love at Larvik skal bli en foregangskommune knyttet til forbud av engangsgriller.

– Men jeg vil komme med en sterk oppfordring om at hver og en som bruker naturen rydder opp etter seg og tar med seg all søppel.